Do práce cyklobusem, zpátky na kole

Temelín - V Jihočeském kraji se rozjely takzvané podnikové cyklobusy. První autobusy upravené pro přepravu kol zamířily do temelínské jaderné elektrárny. Energetici ráno nastoupili s jízdními koly, domů se vrátili po stezkách. Sami přiznávají, že si tak po práci více odpočinou. Dopravci projekt teprve zkouší, jeho případnému rozšíření se bránit nebudou. Cyklobusy budou jezdit až do podzimu, dopravci ještě termín poslední jízdy neurčili.

Podnikové cyklobusy ráno vyrazily z Českých Budějovic, Bechyně a Týna nad Vltavou. Cestou k elektrárně posbíraly na zastávkách zaměstnance, s kolem jich nastoupilo 15. Podle mluvčího temelínské elektrárny Marka Svitáka přispívá služba i k vyšší bezpečnosti, protože odpoledne je viditelnost lepší a lidé nejsou po práci už v časovém tlaku.

Zařízení na přepravu kol instalovali dopravci do sedmi autobusů. Pro cyklisty platí nová pravidla, musí být na zastávce pět minut před odjezdem autobusu, aby řidič stačil kola naložit. Každý autobus může přepravit šest kol. Podle zástupců Nadace jihočeské cyklostezky zájem o turistické cyklobusy poroste. Očekávají, že i podnikové linky se postupně zaplní.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)