Liberec zvažuje další zadlužení, tentokrát jde o 200 milionů

Liberec - Liberec zamýšlí znovu jednat s bankami o úvěru na akce dotované z evropských fondů. Financování s využitím takzvaného směnečného programu je až na druhém místě. Radnice totiž mimo veřejnou soutěž dostala nabídku rakouské Oberbank s výhodným úročením. Nabídka však zatím není závazná a vedení města o ní chce dál jednat.

„Chtěli jsme revolvingový úvěr 200 milionů korun, který by se po třech letech snížil na polovinu, žádnou nabídku jsme však ve dvou veřejných soutěžích nedostali,“ uvedl primátorčin náměstek Jan Šolc (Liberec občanům). Liberec je známý svým vysokým zadlužením, staré dluhy refinancoval vydáním komunálních dluhopisů za dvě miliardy korun, což ročně z jeho rozpočtu odčerpává kolem 170 milionů korun. Přesto si město stále drží rating Aa2 se stabilním výhledem. Liberec má navíc pověst zkorumpovaného města, ani evropské dotace na dvě největší stavby za více než půl miliardy korun zatím nejsou jisté. „Banky do toho rizika nechtějí jít,“ řekl Šolc.

Liberec ale nový revolvingový úvěr nutně potřebuje, stávající u Všeobecné úvěrové banky na konci roku vyprší. Radnice ho potřebuje na předfinancování a spolufinancování projektů, které získaly podporu z evropských fondů. Bez úvěru by město muselo jen dokončit rozestavěné akce a žádné další už by zahájit nemohlo. Do veřejné soutěže na poskytnutí úvěru se ale v předchozích dvou soutěžích nikdo nepřihlásil, nabídku nepředložila ani žádná z oslovených bank. Jako důvod většinou uváděly špatný mediální obraz města, ale také problémy, které má Česko s čerpáním evropských dotací.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Bývalý primátor a opoziční zastupitel Jan Korytář: „Město zcela podcenilo situaci. Ta měla být řešena před půl rokem nebo před rokem, ne až ve chvíli, kdy hrozí platební neschopnost města.“

Náměstek primátorky Jiří Šolc: „Nemyslím si, že jsme tlačeni ke zdi, ale samozřejmě přiznávám, že jsou na tom některá města lépe a mohou si lépe půjčit.“

Proto začalo vedení radnice jednat s bankami i nebankovními institucemi o financování s využitím směnečného programu, kdy město prodává prostřednictvím banky jednotlivé směnky investorům. Tento způsob financování využívá například Brno. Liberec by podle Šolce za směnky ručil Tipsport arénou, což je nejcennější majetek, který má a není zárukou za dluhopisy. Nabídky, jež dnes zastupitelé dostali na stůl, jsou ale poměrně nevýhodné, město by v tomto případě platilo úroky až 15 procent. Proto chce využít nabídky Oberbank, která předběžně nabídla úročení úvěru na úrovni tříměsíčního priboru zvýšeného o 1,85 procenta, což podle Šolce aktuálně představuje úrok kolem 3,1 procenta. Zastupitelé dnes vzali nabídky na vědomí a pověřili Šolce novým jednáním s bankami o úvěru.