Opravený Schwarzenberský kanál nabídne ukázky plavení dřeva

Šumava - Oprava Schwarzenberského kanálu, kterou od jara provádí Správa Národního parku Šumava, se přehoupla do druhé poloviny. Při výkopových pracích poblíž Nové Pece na Prachaticku našli dělníci i několik unikátů z prvorepublikové sklárny, která tu dříve stála. Hotovo by mělo být na podzim, většinu celkových nákladů zaplatí grant Evropské unie.

O plavební kanál poblíž rakouských hranic se nikdo nestaral od konce první světové války. Letos se správci Šumavy pustili do rekonstrukce nejvíce zanedbaného úseku, v příštím roce tu chtějí turistům nabídnout ukázky plavení dřeva. „Jedná se o jednu z nejvýznamnějších investičních akcí Správy národního parku pro tento rok, vyjde na více než 6 a půl milionu korun,“ řekl mluvčí národního parku Pavel Pechoušek. Pětaosmdesát procent této částky pokryje evropský grant.

Správa národního parku rekonstruuje úsek směrem ke státní hranici s Rakouskem. V opačném směru pak pokračují Lesy České republiky. „Děláme úsek v délce 3,2 kilometru od Medvědího potoka přes Zadní Zvonkovou k potoku Pestřice na státní hranici,“ uvedl Josef Štemberk, projektový manažer Národního parku Šumava.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Při opravách nalezli památkáři i několik zajímavých předmětů ze skla. Jedná se o pozůstatky sklárny Sonnenwald, která stávala na břehu kanálu. V místě bývalé hospody našli desítky rozbitých půllitrů, opodál zase například unikátní kalamář z roku 1930, který byl koncem dvacátých let patentován v americkém Seattlu.

Z úseku Medvědí potok – Zadní Zvonková je v tuto chvíli hotová asi třetina. Správa šumavského parku se navíc snaží dodržet původní systém výstavby koryta. „Systém skládání kamenů je stejný jako před 200 lety,“ potvrdil kameník Miroslav Jirásek. Schwarzenberský plavební kanál byl postaven v letech 1789–1822 a v roce 1963 byl vyhlášen nemovitou kulturní památkou.