Po 200 letech se vojska znovu utkala v bitvě u Borodina

Slavkov u Brna – Stovky nadšenců v historických kostýmech se zúčastnili bitvy v aleji slavkovského zámku. Město Slavkov u Brna společně se Zámkem Slavkov - Austerlitz u příležitosti 243. výročí narození Napoleona Bonaparta pořádalo už podesáté tradiční Napoleonské dny. Letošní slavnosti připomněly 200. výročí bitvy u Borodina.

Desátý ročník slavností začal v deset hodin ráno prvním slavnostním nástupem, kterého se zúčastnil i sám císař. Vojska se po výcviku a manévrech utkala v bitvě, která byla hlavním tématem slavností - bitvy u Borodina z roku 1812. Poslední minuty před bojem využívali vojáci různě, odpočívali u stanu, vařili polévku nebo čistili koně. Důstojnický stan zůstával prázdný. Napoleon se svými důstojníky totiž ladili strategii v místní hospůdce.

Napoleon v podání Marka Schneidera jako by z oka vypadl jeho idealizované podobě. Malý, čtyřicátník, výborný jezdec s přesvědčivými gesty. „Mí vojáci jsou připraveni na všechny léčky, které na nás Rusové mohli nachystat, bude to velké vítězství,“ prohlásil představitel Napoleona Schneider. „Mark studuje gesta, mimiku, akcent, dikci, takže se opravdu snaží velice věrně posadit do role,“ dodal prezident Středoevropské napoleonské společnosti Jakub Samko.  

Bitva u Borodina proběhla v aleji mezi zámeckým parkem a golfovým hřištěm a zúčastnilo se jí asi 15 koní a na 250 vojáků. Následovala slavnostní přehlídka a připomínka výročí Napoleonova narození.

Na golfovém hřišti se v rámci slavností uskutečnil také X. ročník golfového turnaje Napoleon Golf Cup 2012 a na nádvoří zámku IX. ročník mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz 2012. Zámecký park ožil také řemeslným jarmarkem. V neděli pak byla v nedalekých Sokolnicích odhalena pamětní deska obětem bitvy tří císařů z roku 1805. Napoleon se na jižní Moravu letos ještě vrátí. Bude to první víkend v prosinci právě při tradiční rekonstrukci bitvy u Slavkova.