Správa parku zakázala vědcům vjezd, museli na kolech

Klatovy - Do šumavské lokality Na Ztraceném ráno vyrazili vědci z mezinárodní Společnosti pro ochranářskou biologii (Society for Conservation Biology), nelíbí se jim postup správy parku při kácení stromů s kůrovcem. Loňské i letošní zásahy Na Ztraceném považují za zbytečné. Podle některých účastníků schůzky Správa NP Šumava dokonce kácela a odkorňovala i stromy, které kůrovec vůbec nenapadl, nebo z nich zmizel ještě před samotným zásahem. Správa parku ale vědcům v jejich bádání příliš vstříc nevyšla - úředníci jim zakázali vjet do parku vlastním autem, nakonec do terénu vyrazili na kolech.

„Docházíme k tomu, že tady fůra kácení byla zbytečná, protože to, co se kácelo loni, kůrovce nezastavilo. Dneska je ho tu vlastně nejvíc na celé Šumavě,“ řekl pro ČT Pavel Kindlmann z Ústavu pro životní prostředí Univerzity Karlovy. Vědci ze společnosti hodlají kvůli postupu správy parku vypracovat zprávu pro Evropskou komisi, ta by měla v září zahájit vyšetřování přestupku unijních předpisů o ochraně přírody.

Správa šumavského parku se proti stanovisku ohradila. Díky šachovnicové metodě, což je právě částečné kácení a odkorňování stromů nastojato, se jí prý podařilo alespoň částečně kůrovcovou kalamitu zastavit. Podle místopředsedy rady NP Šumava Antonína Schuberta zásahy proti kůrovci chránily mnohem cennější ekosystémy.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Vědecká společnost mimo jiné žádala o povolení vjezdu Na Ztracené vlastním vozem. To ale správa parku zamítla. „Vydat povolení ze dne na den není možné. O tomto povolení rozhoduje státní správa celé měsíce,“ odůvodnil postup mluvčí šumavské správy Pavel Pechoušek.