V Praze se narodila prapravnučka posledního divokého koně

Praha - Další úspěch v chovu koně Převalského si připisuje zoologická zahrada v Praze. Dnes nad ránem tam přišlo na svět již 218. hříbě v osmdesátileté historii pražského chovu. Malá klisnička je navíc z otcovy strany přímým potomkem posledního divokého koně odchyceného v přírodě, což z ní dělá geneticky vzácné zvíře.

Hříbě se narodilo ve venkovním výběhu bez přítomnosti zaměstnanců zoo. „Když jsem před sedmou hodinou ranní přišel do práce, už jsem ho uviděl běhat mezi ostatními koňmi,“ popsal chovatel Radek Zoula. Klisnička je zdravá a čilá, bez problémů saje matčino mléko a skotačí ve výběhu. Celá pražská skupina koní Převalského je klidná a zdá se, že hříbě dobře přijala.

Sedmiletá matka hříběte Hara se narodila v německé Zoo Chemnitz. Dnešní mládě je jejím druhým potomkem, loni 2. srpna, tedy téměř přesně před rokem, přivedla na svět klisnu Primulu. Otec Len, který pochází z ukrajinské chovné stanice Askania Nova, nedávno oslavil své desáté narozeniny. Pro pražský chov je důležitý především z genetického hlediska, jeho prababičkou byla totiž klisna Orlica III, poslední divoký kůň odchycený ve volné přírodě. „To, že se Lenovi narodila právě klisna, je výborná zpráva. Pokud se její odchov podaří, bude cenná jak do chovu v zoologických zahradách, tak k případnému návratu do volné přírody,“ uvedl vedoucí mezinárodní plemenné knihy koně Převalského Evžen Kůs.

Koně Převalského chová pražská zoo už od roku 1932, letos tedy slaví 80 let jejich nepřetržitého chovu. Minulý měsíc uspořádala už druhý transport koní do Mongolska, země jejich původu. Dvěma klisnám z loňského prvního transportu, Cassovii a Limě, se už v Mongolsku narodila zdravá hříbata.