Úředník rozdával pokuty, peníze si strkal do kapsy

Dobruška - Na radnici v Dobrušce na Rychnovsku zasahovala policie. Zabavila počítač úředníka odboru dopravy, bývalého policisty Luďka Kirschlagera. Zajistila totiž důkazy o tom, že pokutu, kterou udělil ve správním řízení šoférovi, si nechal pro sebe. Úředník byl okamžitě propuštěn.

Kde skončily všechny pokuty, které vyměřil úředník Kirschlager, teď kriminalisté zjišťují. „Máme podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, že v souvislosti s projednáváním dopravních přestupků inkasoval od přestupců peníze, které si ponechával,“ řekl Zdeněk Hlaváček z rychnovské policie.

Důkazy kriminalisté mají. Řidič, který dostal pokutu 10 tisíc korun za jízdu v opilosti, zaplatil úředníkovi dvě splátky v hotovosti. Třetí pro nemoc nemohl přinést. Žádal o číslo účtu, kam má zbytek poslat. Úředník se zdráhal, nakonec mu číslo sdělil. Účet nebyl radnice, ale jeho soukromý. Řidič to předal policii.

Odbor dopravy městského úřadu uděluje pokuty od 1 500 do 50 tisíc korun, třeba za rychlou jízdu nebo za alkohol za volantem. Úředníci ale nejsou oprávněni k tomu, aby vybírali peníze v hotovosti. „Pokutu je možné uhradit pouze na pokladně úřadu nebo bezhotovostní formou,“ potvrdila mluvčí Královéhradeckého kraje Magdaléna Vlčková. Ani splátky pokut správní řád nepřipouští.

Policisté teď porovnají víc než tisícovku spisů o přestupcích za pět let s příjmy radnice za pokuty. „Peníze nikde zdánlivě nechyběly, protože finanční odbor městského úřadu o těchto pokutách nevěděl. Myslíme si, že řádnou kontrolou by toto muselo být lehce odhalitelné,“ konstatoval Hlaváček. 

Úředníky v Dobrušce nevyšetřuje policie poprvé. Loni v květnu začala prověřovat registraci aut z ciziny, některá byla kradená, s falšovaným původem nebo ve špatném technickém stavu. Nyní čeká na pomoc kriminalistů z okolních zemí.