Olomoucký tupolev míří do Plzně

Olomouc - Olomoucké letadlo definitivně zmizí z centra města. Po skoro 35 letech před plaveckým bazénem zamíří tupolev na Plzeňsko. Tam bude vystaven v soukromém muzeu letecké techniky ve Zruči. Jeho rozebrání a odvoz ovšem potrvá ještě měsíce.

Ještě před 14 dny bylo letadlo přístupné veřejnosti. Tento týden se jeho dveře už nadobro zavřely. Nový spolumajitel Miloš Tarantík se pustil do jeho demontáže. Stroj zamíří do 375 kilometrů vzdálené Zruče u Plzně. Bude ozdobou největšího soukromého leteckého muzea v Česku.        

O letadlo se vlastníci muzea zajímali dlouhé roky. Dokonce se na něj jezdili dívat. Když přišla příležitost ho koupit, neváhali. „Líbilo se nám, protože má úžasnou historii, je to vlastně první proudové letadlo,“ říká Miloš Tarantík.

Letoun typu 104A vzlétl poprvé v roce 1959 pro ruský Aeroflot. Poslední let podnikl pro ČSA na lince Praha–Ostrava. V Česku jsou pouze tři kusy. Jedno v muzeu ve Kbelích, další slouží jako restaurace v Petrovicích.

A důvod přemístění letadla? Zchátralý stroj musí ustoupit rekonstrukci zimního stadionu a výstavbě nové městské haly. Město totiž plánuje zmodernizovat stadion a na pozemcích, kde letadlo stojí vybudovat kulturně-sportovní zázemí. Celková demontáž letadla bude časově velmi náročná. Podle majitele zmizí Tupolev z Olomouce během dvou až tří měsíců.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)