Pohled na Vysočinu z koňského hřbetu turisty táhne

Vysočina - Novým tahákem Vysočiny se stala jezdecká turistika. Kraj nechal vyznačit téměř tisíc kilometrů tzv. hipotras a v uplynulých dvou letech na nich vznikly zastávky pro turisty i jejich koně. O cestování v sedle je na Vysočině velký zájem.

„Máme dva druhy klientů: ti, kteří se chtějí naučit jezdit na koni, zvolí jízdárnu, a ti, co chtějí zážitek, využijí vyjížďky,“ upozornila Daniela Šeneklová z jezdeckého centra v Hospodářském dvoře v Bohuslavicích, že jezdecká turistika je určena pro začátečníky i ty, kteří jsou si v sedle jistější. Odvážní a zkušení mohou zkusit i parkúr pod vedením odborníků.

Přes Vysočinu vedou tři druhy koňských stezek, lidé se po nich mohou vydat na svém koni i na vypůjčeném. Cestou mají možnost využít některou ze 180 tzv. koňských stanic, kde najdou ubytování jezdci i koně. Využít také mohou služeb veterináře a kováře. „Projekt stál zhruba dva miliony korun, platila ho Evropská unie,“ doplnil ředitel organizace Vysočina Tourism Tomáš Čihák. Celkem mohou lidé v kraji projet 5,5 tisíc kilometrů hipotras.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)