Štěpánka – nejstarší rozhledna Jizerských hor

Příchovice - Štěpánka (německy Stephanshöhe) je kamenná novogotická rozhledna na vrchu Hvězda v nejzápadnějších Krkonoších, na Příchovickém hřebeni. Otevřena byla právě 14. srpna 1892. Své pojmenování má tato nejstarší a nejvýše položená rozhledna Jizerských hor po rakouském arcivévodovi Štěpánovi, který tu pobýval při dohledu na stavbu Krkonošské silnice. Její výstavba se navíc z důvodu tajemné pověsti protáhla na dlouhých 45 let. A jejímu staviteli se magické kletbě stejně nepodařilo uniknout… (Podle pověsti kníže Rohan zastavil stavbu poté, co mu cikánka předpověděla, že dokončení rozhledny mu přinese smrt. V září 1892, měsíc po jejím dokončení, zemřel.)

Krátce po svém otevření se Štěpánka stala jedním z nejoblíbenějších výletních cílů Jizerských hor. Za druhé světové války sloužila 24 metrů vysoká rozhledna jako kontrolní hláska německého letectva a z tohoto důvodu byla pro veřejnost uzavřena. Po válce musela být věž opravena, dokončilo se její zasklení a v roce 1963 byla zapsána do památkového fondu Státního ústavu památkové péče. 

Co lze odtud vidět? Rozhledna má dvě vyhlídky: první je umístěna v širším ochozu ve výšce devět metrů a ta druhá je až těsně pod střechou věže. Vede na ní celkem 81 schodů a turistům nabízí opravdu pěkný výhled. Severozápadním a severním směrem jsou vidět vrcholky Jizerských hor a východně zase Krkonoše. Návštěvníci ale mohou spatřit také hrady Bezděz a Trosky, rozhlednu na Kozákově a Ještěd s typickou dominantou televizního vysílače.