Trutnovský Open Air bude probíhat „mezi bagry“

Trutnov - Jen pár dní před začátkem jednoho z nejstarších hudebních festivalů v Česku – legendárního trutnovského Open Airu – se po místě jeho konání prohánějí bagry. Z části luk, na kterých se festival vždy konal, totiž město udělalo stavební pozemky. Festival se ale přesto konat bude.

Místo hudebních fanoušků hromady hlíny a stavební stroje. Podle pořadatelů je to osudná rána nejsvobodnějšímu českému festivalu, který nedokázal udusit ani předlistopadový režim. „Když jsme na tuto hrozbu začali upozorňovat, starosta to označil za bludy a chiméry,“ uvedl Martin Věchet, pořadatel trutnovského festivalu.

Město dalo stavbě zelenou, teď ale od problému dává ruce pryč. „Radnice není tím subjektem, který by byl pro festival ohrožením. Město mu do cesty nevložilo žádnou překážku. Naopak, vychází mu vstříc,“ uvedl starosta Trutnova Ivan Adamec. „Ta stavba v průběhu festivalu určitě nezmizí. No a vy jste z České televize, takže my se vám vyjadřovat nebudeme,“ reagoval Miloš Vendelín, výrobně-technický ředitel stavební firmy.

Václav Havel, patron trutnovského Open Airu, před čtyřmi lety řekl: „Věřím, že festival nezničí městská zástavba, tak jako tanky Varšavské smlouvy zničily Pražské jaro.“ I přes probíhající práce se festival uskuteční. Proběhne ve dnech 16. - 19. 8. 2012.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)