Provozovatelům koupališť vadí přísnější normy

Liberecko – Provozovatelé několika přírodních koupališť na Liberecku nesouhlasí s tím, jak hygienici kontrolují kvalitu vody. Se změnou zákona byla totiž jejich koupaliště zařazena mezi umělé nádrže, které musejí splňovat přísnější normy. Třeba v Chrastavě je kvůli tomu letos voda pro koupání nevhodná, přestože ta samá loni vyhovovala. Hygienici už stížnosti řeší.

Koupaliště Sluníčko v Chrastavě se napouští z potoka a dno nádrže není celé vybetonované. Proto tu hygienici posuzovali vodu jako u jiných přírodních koupališť. Letos však spadá koupaliště do kategorie umělých nádrží s mnohem přísnějšími limity. Ty ale splnit nedokáže.

Podle hygieniků stojí za přeřazením koupaliště do přísnější kategorie nový zákon. Po výtkách se ale rozhodli pro kompromis. „Po zbytek letošní koupací sezony bude koupaliště v Chrastavě posuzováno podle legislativy platné na přírodní koupaliště s provozovatelem,“ uvedla mluvčí KHS Liberec Zuzana Balašová.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Jenže Chrastava není jediná, kdo nesouhlasí s přeřazením. Problémy se splněním nových norem mají i v Novém Boru a v Jablonném v Podještědí. Voda je tu přitom stejná jako vloni, kdy se tu lidi mohli koupat celou sezonu. Zuzana Balašová dodala, že provozovatelé měli možnost se ke svému zařazení před začátkem sezony vyjádřit.