Drop In bude od září dočasně na Praze 2, nový azyl dostane v prosinci

Praha - Metadonové centrum Drop In, které má v centru města smlouvu jen do konce srpna, se v září dočasně přestěhuje do ordinace na Praze 2. Nové slíbené prostory v areálu Bulovky se totiž uvolní až v prosinci. Pro lékaře i drogově závislé to znamená komplikace. Za zdržením stojí dlouhotrvající diskuse Prahy s nemocnicí o podmínkách nájemného v novém pavilonu Nemocnice Na Bulovce. Teprve až se nemocnice přestěhuje do nového, bude se moci Drop In přesunout do uvolněných prostor. Metadonové centrum má přislíbenu budovu, ve které nyní sídlí pohotovost.

Přesun ordinace z ulice Ve Smečkách do Španělské znamená, že se budou potkávat drogově závislí lidé, kteří jsou v různých stádiích léčby. „Systém je postaven na dvou stupních, kdy se počítá s postupnou resocializací,“ vysvětlil vedoucí lékař Drop In Jiří Presl. Zatímco do Smeček dochází zhruba stovka vážně závislých pacientů pro metadonovou substituci každý den, ordinaci ve Španělské navštěvují zhruba dvakrát týdně ti, kteří se už dokázali zařadit do běžného života. „Jsou to lidé, kteří chodí do práce, mají rodinu,“ uvedl. Pracoviště ve Španělské je podle Presla nenápadné a lidé z okolí o jeho existenci ani netuší.

Ordinace v Praze 1 vyvolávala velkou nevoli místních i vedení radnice. Starosta městské části Oldřich Lomecký (TOP 09) proto opakovaně odmítl znovu prodloužit centru smlouvu. Drop In se měl stěhovat na Bulovku do nového pavilonu číslo 8. Na vybavení moderních prostor ale nebyly peníze, a tak plány zkrachovaly. Bulovka nakonec s magistrátem řešení našla a jednání o Drop Inu se rozjelo nanovo, tentokrát úspěšně.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Také přesun metadonového centra, byť jen dočasný, do Španělské ulice vyvolává odmítavé reakce. Radní Prahy 2 dokonce uvažují, že zařízení, se kterým dosud neměli problém, dají výpověď. Už v úterý o tom budou hlasovat. „Považuji to za hysterickou reakci. Ze strany Prahy 2 jsme vždycky cítili podporu, dostávali jsme i dotace,“ komentuje záměr radních Presl. „Do tohoto centra, které je obklíčené školou a školkou, nebudou chodit uživatelé drog,“ stojí si za svým starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Praha zaplatila za nový pavilon pro Bulovku zhruba 300 milionů korun. Město se po několika týdnech s nemocnicí domluvilo na nájemném ve výši asi sedm milionů korun ročně. Záležet bude ale na rozhodnutí rady, jakého provozovatele vybere. Podle radního pro oblast zdravotnictví Ivana Kabického (ODS) by o tom rada měla jednat na konci srpna. Až se nemocnice přestěhuje do nového, bude se moci Drop In přesunout do uvolněných prostor.

Bulovka, kterou provozuje ministerstvo zdravotnictví, je dlouhodobě ztrátová. Hlavní město vlastní v areálu kromě nového pavilonu zhruba 70 procent budov a pozemků. Za ně platí nemocnice už řadu let symbolické nájemné ve výši 10 000 korun ročně. Praha chtěla původně smlouvu změnit, žádala 20 milionů korun. V jaké fázi nyní vyjednávání je, ale nechtěl radní komentovat. Primátor Bohuslav Svoboda v pondělí na dotaz novinářů řekl, že stávající smlouva zůstane, dokud se nerozhodne, jakým směrem se bude pražské zdravotnictví dál ubírat.

Město totiž před několika měsíci požádalo ministerstvo o svěření čtyř zdravotnických zařízení a prodělečná Nemocnice Na Bulovce je jedním z nich. O možném převodu nemocnic do správy města se rozhodne v průběhu několika týdnů.