Hydrokinetická fontána možná brzy ozdobí Havlíčkův Brod

Havlíčkův Brod - Unikátní pohyblivé kamenné fontány jsou teď k vidění v havlíčkobrodském muzeu. Vystavuje je tam akademický sochař František Svátek. Podobné fontány mají přitom jen v Itálii a Japonsku. Lidé na výstavě hlasují, která z fontán by mohla ozdobit i Havlíčkův Brod. Podle radního města Libora Honzárka jsou ve městě pro fontánu už i vytipované lokality.

Voda nateče do nesouměrných misek v soše, změní se těžiště kamene, ten se převrátí a vodu vylije, zpětná vlna rozhoupe kyvadlo a další pohyb fontány se nedá předem odhadnout. Právě na takovém principu fungují pohyblivé fontány akademického sochaře a restaurátora Františka Svátka.

Autor svá díla nazývá hydrokinetické nebo také hydroakustické fontány, některé z nich se totiž projevují také zvukově. „Voda, která se po vylití vrací, se nahrne do dutiny, ze které vytlačí vzduch a ten jde skrz píšťalku,“ řekl k dílům autor František Svátek.

  • Hydrokinetická fontána zdroj: ČT24
  • Hydrokinetická fontána zdroj: ČT24

František Svátek dlouho žil a pracoval v Itálii a je zřejmě jediným umělcem, který se hydrokinetice věnuje. Pohyblivé kamenné fontány poháněné cirkulující vodou jsou na veřejných prostranstvích k vidění zatím jen v Itálii nebo Japonsku. Navíc bude vítězná fontána několikanásobně větší než vystavené modely. Havlíčkův Brod tak má velkou šanci získat ojedinělou atrakci.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)