Konec pomoci narkomanům na Trutnovsku

Hradec Králové – Východočeské sdružení Laxus, které od roku 2009 pomáhalo drogově závislým na Trutnovsku, se svou činností končí. Na další práci nemá peníze a jeho osud je tak nejasný. Počet narkomanů v regionu přitom stále roste.

Víc než dvacet čtyři tisíc injekčních stříkaček vyměnili pracovníci Laxusu na Trutnovsku za poslední tři roky. „Celý projekt byl financovaný z evropských peněz. Teď tyto peníze došly a je nejasné, jak budou tyto projekty financovány dál,“ potvrzuje těžkou situaci sdružení jeho pracovník Jiří Staníček.  

Terénní pracovníci se v kraji starají o stovky narkomanů. Jedním z nich je i dvacetiletý Petr. Drogy bere od svých šestnácti let. „Měl jsem kamarády z vesnice, kteří drogy brali. Chtěl jsem to taky zkusit, a když mi to zachutnalo, tak jsem začal taky brát marihuanu, pervitin, subutex, to je náhražka opiátů. Prostě co se dá,“ svěřuje se drogově závislý Petr. „Za celý minulý rok řešili policisté na Trutnovsku dvacet čtyři případů a obvinili třicet pět osob z výroby a distribuce drog. Za sedm měsíců tohoto roku už máme dvacet dva případů s dvaceti šesti podezřelými osobami,“ rekapituluje mluvčí Policie ČR v Trutnově Ivana Ježková. 

Mezi trutnovskými narkomany vede pervitin. Zvláštností zdejší drogové scény je i poměrně vysoký počet uživatelů opia. Trutnovsko je jenom jedním z míst, kde sdružení působilo. Teď bude muset hledat jiné zdroje. „Vládne poměrně velká nejistota, protože nevíme, kolik peněz a od koho bude na tyto programy k dispozici v budoucnu,“ připomíná Jiří Staníček. 

Peníze chybí i přesto, že se státní výdaje na protidrogovou politiku za posledních deset let skoro zdvojnásobily. Ročně teď dosahují téměř čtyř set milionů korun.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)