Statika budovy v Motole zatím narušena není, práce přesto zastaveny

Praha - Jedno z křídel dětského oddělení nemocnice v Motole je nestabilní. Za posledních deset dní se budova pohnula už o osm centimetrů. Naposledy dnes ráno. Na místo proto dorazil geolog a expert na monolitické betony. Výsledky šetření oznámí v pondělí ráno. Statik na místo dorazí zítra. Budova B je poslední nezrekonstruovanou částí dětské nemocnice, kvůli probíhajícím opravám v ní nejsou žádní pacienti. Evakuace ostatních křídel zatím není nutná, oznámil ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

„Ukázalo se, že technický stav budovy je horší, než jsme předpokládali před rekonstrukcí. Objevila se tam voda, došlo k pohybu budovy a musely být proto přerušeny veškeré práce,“ potvrdila ČT mluvčí nemocnice Pavlína Danková.  „Práce jsou pozastaveny a budou pozastaveny do koncových zpráv, které budou v pondělí 20. 8. Na základě nich se rozhodne o dalším postupu,“ uvedl Ludvík. „V tuto chvíli by posun neměl narušovat zbytek stavby, takže v tuto chvíli není důvod k evakuaci,“ dodal.

Odborníci, expert na monolitické betony a na geologii podloží, kteří dnes na místo dorazili, předají nemocnici zprávu se závěry šetření v pondělí v ranních hodinách. Zítra má přijet také externí statik generálního projektanta z Bratislavy, aby dokončil jedno z hlavních měření. „Pro nás je klíčové, aby nám bylo sděleno, na kolik je možné v rekonstrukci pokračovat bez ohrožení zbytku nemocnice,“ uvedl Ludvík.

Příčin může být více, vyloučená není ani souvislost s hloubením metra

Podle ředitele nemocnice se zatím neví, co posun způsobilo. „Od technického dozoru ale máme signalizováno, že rychlost posunu budovy, který nastal před týdnem, se předevčírem zčtyřnásobila… V tu chvíli jsem rozhodl, že celá budova musí být vyklizena. Dokud nezjistíme příčiny, tak tam nikdo nebude smět,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi. V již zrekonstruovaných křídlech A a C se nachází 212 dětí i s doprovody. Nebezpečí pro zbývající křídla ale podle ředitele v tuto chvíli nehrozí.

Podle statika Jiřího Chalabaly je posun o osm centimetrů velice dramatický a tak velkou poruchu vyvolá většinou souhrn příčin. Chalabala zmínil i možnou souvislost s výstavbou metra. Pod areálem Motolské nemocnice probíhaly také rozsáhlé úpravy inženýrských sítí, budovaly se nové kolektory. Důvodů tedy podle něj může být mnoho. Příčinu by však hledal spíše ve spodní stavbě než v použitých materiálech.

Podle Michala Taliána, mluvčího společnosti Hochtief, souvislost s hloubením metra v blízkosti nemocnice vyloučit nejde. Práce na nové stanici u Motola ale probíhají asi ve vzdálenosti tři sta metrů od budovy nemocnice, což je podle Taliána dost velká vzdálenost, a jinde v okolí se žádné podobné problémy nevyskytly.

  • Prasklina na budově B zdroj: ČT24
  • FN Motol zdroj: ČT24

Budovu B stavěli vězni, materiály jsou nekvalitní a podloží značně nestabilní

Křídlo B je poslední ze čtyř křídel v rekonstrukci. Jde zatím jen o hrubou stavbu, je ale spojené s ostatními třemi křídly, se kterými společně tvoří v půdorysu kříž. Rekonstruovaná budova je nejstarší částí nemocnice z roku 1964. „Tenkrát to, tuším, stavěl národní podnik Armabeton, pro který to byla první civilní stavba po vojenských stavbách. Stavěli to vězni a podle toho, co zatím víme od firmy Metrostav, která to rekonstruuje, tak místo betonu je tam víceméně písek,“ dodal Ludvík. 

„V době kdy jsme prováděli první fázi rekonstrukce, tak jsme pod ní nalezli obrovské jezero podzemní vody a hned vedle se nachází zasypaný německý protiletadlový kryt z 2. světové látky, takže geologické podloží je značně nestabilní,“ uvedl Ludvík.

Dětská nemocnice se potýkala s problémy už dříve

Dětský monoblok je patnáctipodlažní budova, jejímž nosným systémem je železobetonový monolitický skelet, založený na železobetonové základové desce. Ta brzy po odevzdání budovy praskla. Zahájení provozu komplikovaly dva problémy - na litých podlahách se začaly objevovat bubliny, takže část podlah musela být stržena a provedena znovu. Poté začaly padat stropní omítky, často velké kusy o síle dva až sedm centimetrů. Jen dílem náhody nebyl tehdy nikdo zraněn. Před rekonstrukcí stavaři objevili také mezery mezi sousedícími zdmi, ve sklepech byly dlouhodobě velké louže. „Byly tam sloupy, které ani nebyly dobetonované, jen doházené omítkou,“ uvedl Richard Adam, vedoucí technického dozoru.

Dětská nemocnice v Motole je jednou z největších dětských nemocnic v Evropě, hlavní opravená část byla slavnostně otevřena už loni v červnu. Práce trvaly šest let a stály 4,4 miliardy. Byl to nejrozsáhlejší stavební projekt ve zdravotnictví za 15 let. Nemocnice získala moderní operační sály, nový pohotovostní příjem i střešní heliport.

Motolská fakultní nemocnice, jejíž součástí dětský pavilon je, je největším zdravotnickým zařízením v Česku. Má přes 2 400 lůžek. Ročně jeho ambulancemi projde přes 860 tisíc pacientů, 70 tisíc lidí je hospitalizováno. Nemocnice má víc než 5 tisíc zaměstnanců, z nich je 1 130 lékařů.