V Libereckém kraji bude po 12 letech záchytka

Liberec - Liberecký kraj bude mít po dvanácti letech záchytnou stanici. Bude otevřena na podzim v Krajské nemocnici v Liberci. Záchytka v kraji fungovala do roku 2000. Město Liberec ale na ztrátové zařízení doplácelo kolem dvou milionů ročně. Město pak využilo toho, že povinnost postarat se o opilce přešla na kraj, a záchytku zavřel.

Vytvoření záchytky tak pomůže zejména lékařům a zdravotním sestrám, kteří se s opilci setkávají denně. „Nejsme vybaveni na to, abychom agresivní pacienty pacifikovali. Bijí nám sestřičky a tak dále,“ popsal už dříve situaci lékařský ředitel v liberecké nemocnici Jan Mečl. Někteří opilci navíc narušují chod oddělení natolik, že se sestřička nemůže věnovat ostatním pacientům.

Kapacita záchytky bude deset míst. Bude ale sloužit jen pro Liberecko, Jablonecko a Turnovsko, pro ostatní části kraje se nic nezmění. Není reálné opilce transportovat z větší vzdálenosti.

Zařízení bude na opilce připravené, postel bude zabetonovaná do podlahy

Záchytná stanice vznikne přestavbou bývalého plicního oddělení za 3,2 milionu korun. V budově v Husově ulici vytvoří samostatné okachlíkované pokoje s nerozbitnými dveřmi, kamerou chráněnou před zničením a mřížemi v okně. Zničit by neměli opilci ani postel, která bude zabetonovaná do podlahy. Za jednu noc v nemocnici zaplatí opilec 2 500 korun. Před lety se za pobyt na záchytce platilo v Liberci 1 500 korun, mimoliberecké jedna noc stála o 700 korun více.

  • v Liberci přijmou ročně přes 1 000 opilců
  • v Jablonci kolem 300
  • v České Lípě 550

Liberecký kraj dosud přispívá na ošetření opilců ročně pěti miliony korun, které rozděluje poměrem podle počtu obyvatel do jednotlivých nemocnic. Stejnou částku chce kraj platit i v příštích letech. Změní se jen způsob přerozdělování, kdy Liberec dostane i peníze, jež dosud kraj posílal do nemocnic v Turnově a Jablonci.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)