Akce pro děti policistů poprvé v Čechách

Praha - Poprvé v historii se v České republice koná Světové setkání mládeže. Organizátorem akce je mezinárodní policejní asociace IPA. Do projektu se každý rok mohou přihlásit děti policistů, podmínkou je znalost angličtiny a úhrada nákladů. Letošní dvoutýdenní kemp v Česku je v duchu motta „Kudy kráčela historie“.

Setkání se každým rokem koná v jiné zemi. „Máme dohromady 49 účastníků z 23 států téměř celého světa, chybí z pohledu zastoupení kontinentů pouze Afrika a Jižní Amerika,“ uvedl Miloslav Klodner, viceprezident IPA pro Českou republiku. Mezinárodní policejní organizace IPA je největší sdružení policistů. Má přes 400 tisíc členů z šedesáti tří zemí světa. Česká sekce vznikla před 20 lety a sdružuje na čtyři tisíce policistů.

Studenti navštívili v průběhu 14 dnů Prahu, Moravu i Jižní Čechy, na Vysočině budou necelý týden a vyzkouší si kromě zábavy, jako je jízda na koních a malování hrnků, různé druhy profesí, od farmáře až třeba po bagristu. Průběh setkání monitorují namátkově několikrát za den i policisté. „Je to přiměřené bezpečnostním rizikům, která z toho plynou,“ dodal Klodner.

Světové setkání mládeže končí o víkendu, kdy se na 49 studentů rozjede do svých domovů. Příští rok se do projektu můžou přihlásit i děti českých policistů, setkání se totiž koná ve Švýcarsku.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)