Ústecký kraj se zřejmě zvětší na úkor Karlovarského

Karlovy Vary/Ústí nad Labem - Ústecký kraj získá část z území kraje Karlovarského, který tak přijde o sedm hektarů, tři osady a 20 obyvatel. Území chce do tří let vyčlenit armáda z vojenského prostoru Hradiště. Řada obcí tak vůbec poprvé přejde pod civilní správu. Změnu hranic bude muset ještě potvrdit vláda a parlament.

Karlovarský kraj má ze všech krajů nejmenší rozlohu i počet obyvatel a o další teď přijde. Dobrovolně. Radní nejdřív s posunutím hranic nesouhlasili, nakonec ale rozhodli, že obyvatelům vyjdou vstříc. „Bojujeme o každý metr, ale vzhledem k tomu, že ti lidé by měli velice ztížené podmínky, tak s tím souhlasíme,“ uvedl Jaroslav Borka, náměstek hejtmana Karlovarského kraje. Z osad Bukovina, Střelnice a Ořkov, které se nejspíš k Ústeckému kraji připojí, je to mnohem blíž na úřady do Podbořan, které patří do Ústeckého kraje. O 25 km míň než do Karlových Varů.

Karlovarský kraj svým rozhodnutím respektuje i výsledky ankety, kterou uspořádala armáda krátce potom, co rozhodla, že vojenské újezdy zmenší. „Naší zásadou bylo ptát se obyvatel, protože jich se to bezprostředně týká. Zcela jednoznačně se občané vyslovili pro přičlenění k Ústeckému kraji,“ uvedl Vladimír Kazatel, vedoucí komise pro optimalizaci VÚ Hradiště, Generální štáb AČR. 

Lidem v osadách se pod civilní správou ulehčí i jinak. Dosud musí mít povolení k vjezdu do vojenského prostoru, které s posunutím hranic už nebude třeba. Od vzniku nových krajů jde o teprve o druhou změnu hranic. V lednu 2005 si území vzájemně vyměnily Vysočina a Jihomoravský kraj.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)