Ve Vimperku ožívá starý křišťál

České Budějovice - Ve Vimperku ožívá stará sklářská tradice. Místnímu skláři Jiřímu Kozlovi se podařilo vyrobit repliku křišťálové číše ze 17. století, která je dílem světoznámého mistra Michaela Müllera. Uplatnil přitom původní technologii, která se dnes v Česku už prakticky nepoužívá.

Křemen, potaš a vápenec jsou základní suroviny, které se k výrobě skla používají. Přesné složení původních tři sta let starých číší z pravého českého křišťálu ale nikdo nezná. Přesto Jiří Kozel vytvořil jejich repliku. „Ačkoliv mám v dílně moderní vybavení, vracím se ke starým sklářským technikám. Jenom výroba, foukání a tvarování nožky s dýnkem trvá zhruba třicet pět minut,“ svěřuje se sklář Jiří Kozel.   

Stejné postupy používal v 17. století jeden z nejvýznamnějších českých sklářů Michael Müller. Jeho výrobky se vyvážely i do zahraničí. Jiří Kozel se tuto metodu naučil v Norsku, a dokonce vyrobil skleničky také pro královský pár. „Tím, že skleničky při výrobě roztáčím, tak se vlastně vracím ke starým sklářským technikám,“ upozorňuje Jiří Kozel.   

Několik týdnů mu trvalo, než zvládl nejnáročnější část - barevnou spirálu z nitek zlatého rubínu. S glavírováním a ozdobným broušením už mu ale pomáhá manželka. „Nepoužíváme žádnou šablonu, vše je ruční výroba. Skleničky jsme si nafotili na zámku,“ říká Petra Kozlová.   

O repliky původních číší už projevili zájem i soukromí sběratelé a jedna poputuje i na výstavu sklářského umění, které bylo v minulosti neodmyslitelnou součástí Vimperska. „Veškeré historické skvosty ze Šumavy včetně skleněných se shromaždují ve výstavních prostorách muzea ve Vimperku,“ uvádí mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek. „Je to jediná napodobenina skutečné číše, které se zde vyráběly,“ uzavírá vedoucí Muzea Vimperk Milena Smolová.

Originály číší od Michaela Müllera poputují po skončení výstavy zpět do soukromých sbírek, v expozici muzea zůstane jen replika, kterou vytvořil Jiří Kozel.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)