Silnice I. tříd čekají změny v povolené rychlosti

Liberec - Ministerstvo dopravy chce některé silnice I. tříd převést do vyšší kategorie a tím na nich zvednout maximální povolenou rychlost. Třeba na Liberecku se to týká tahu na Děčín v úseku mezi Libercem a Bílým Kostelem. Zvýšení rychlosti by se mělo začít testovat na silnici mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Podle výsledků nehodovosti by se pak rozhodlo, zda se zvýší povolená rychlost i na jiných silnicích I. tříd.

Na tahu mezi Libercem a Děčínem by se rychlost mohla zvýšit, naopak mezi Libercem a Turnovem se zřejmě bude snižovat. Nejvyšší povolená rychlost na silnici I/35 vedoucí z Liberce směrem do Prahy by se ze 130 km/h mohla v celém úseku snížit na 110 km/h. „Maximální hranice bude 110 km/h. Lokálně, kde to bude možné a bude to vyhovovat, ponecháme 130 km/h,“ sdělil Martin Novák, mluvčí Ministerstva dopravy ČR.

S tím ale nesouhlasí kraj. Obává se, že by pak celý úsek vypadl z dálniční sítě a řidiče, kteří silnici neznají, by to mohlo odradit od cesty do Liberce. „Liberec v mezinárodních mapách nebude mít napojení na dálniční síť, takže tady bych byl skutečně opatrný,“ uvedl Martin Sepp, radní pro dopravu Libereckého kraje. 

Na úseku z Liberce na Děčín by se rychlost naopak mohla na 110 km/h zvýšit

Další plánovaná změna se týká tahu z Liberce směrem na Děčín. Prvních 12 kilometrů vede čtyřproudá silnice. Tam chce ministerstvo rychlost zvýšit ze současných 90 km/h na 110 km/h. Kraj souhlasí, ale jen s podmínkou, že ministerstvo průjezd nezpoplatní. „Co se týká obecně prvních tříd, tak neplánujeme, že bychom je zpoplatnili pro dálniční známky,“ dodal Novák.

Současné zákony zvýšení rychlosti na silnicích mimo obce a města neumožňují. Ministerstvo dopravy tak bude muset nejprve prosadit úpravu legislativy. Změny tak nezačnou platit dříve než příští rok.

Zvýšení rychlosti se začne testovat mezi Hradcem a Pardubicemi

Ministerstvo dopravy začne zkoušet připravované zvýšení maximální povolené rychlosti z 90 km/h na 110 km/h zřejmě už v říjnu. A to na silnici mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, na šestikilometrovém úseku z Opatovic do Stéblové. Test bude zjišťovat úroveň nehodovosti i chování řidičů. Experti pak rozhodnou o tom, zda i pro další nově postavené čtyřproudé silnice první třídy změnu rychlosti doporučí. Pokud ano, mohla by tak v příštím roce rychlost 110 km/h platit jako nejvyšší i na dalších 28 silnicích první třídy v délce 300 kilometrů.