Zákaz posedávání venku má podle Krupky zlepšit pověst města

Krupka - Radní v severočeské Krupce se postavili proti výhradám k nové vyhlášce, která zakazuje sezení na zídkách a venkovních schodech nebo vaření na ulici. Kromě Mariánského náměstí v centru jde třeba o sídliště Maršov, v jehož horní části bydlí velká část místních Romů. Zákazy se jim nelíbí a chtějí proti nim 5. září demonstrovat. Nová vyhláška má podle radních chránit veřejný pořádek a zároveň zlepšit pověst Krupky. Změna platí od konce června. Podle radnice vyhláška není namířena proti žádné skupině. Jen reaguje na opakované stížnosti na nepořádek a rušení nočního klidu.

Vyhláška nepostihuje celé město, ale jenom jeho náměstí a většinu sídlišť, týká se tedy asi poloviny obyvatel. Právě to vadí Romům a jejich zastáncům ze sdružení Konexe, kteří proti ní chystají protest. Podle nich postihuje hlavně místa, kde jich žije větší koncentrace. Kromě zrušení vyhlášky požadují také lavičky a dětské hřiště na sídlišti Horní Maršov. „Vyhlášku vnímáme jako protiromskou. Na našem sídlišti byly odstraněny lavičky, chybí místo pro hraní dětí, neexistuje dětské hřiště, peníze se našly jen na kamerový systém k našemu sledování,“ uvedl v tiskové zprávě Jozef Miker, který organizuje protest.

Vedení města se už s Mikerem sešlo. Podle mediálního zástupce Krupky Milana Křivohlavého se snaží dojít ke konsensu. „Budeme dělat všechno proto, aby k protestu nedošlo,“ uvedl. Město zároveň poukázalo na to, že podobná vyhláška v nedalekém Litvínově funguje už od roku 2010 a nikdo tam kvůli ní nedemonstroval. „Pokud by platila plošně po celém městě, Ústavní soud by nám ji zrušil. Předchozí vyhláška o pití alkoholu jím prošla jen díky tomu, že byla místa vyjmenována,“ dodal tajemník Městského úřadu v Krupce František Růžička.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Když bude 5. září protest Romů, tak 6. září přijde na úřad pan Vandas nebo někdo jiný a bude chtít demonstrovat proti nim. Každá akce vyvolá reakci,“ uvedl Křivohlavý. Město ale takovou popularitu nechce, snaží se proto sídlištím budovat lepší pověst, i pomocí kritizované vyhlášky. Na realitních serverech jsou tam k mání byty 3+1 za ceny už od 60 000 korun, přesto jich je volných asi 150.

Ceny za prakticky totožné byty se v jiných částech Krupky pohybují okolo půlmilionu, často i víc. Krupka je v podstatě předměstím Teplic, kde se v atraktivních lokalitách šplhají ceny bytů v cihlových domech i ke dvěma milionům. „Cena bytů je na nebývale nízké úrovni, lidé už začínají vracet podíly v družstvu. Jejich obsazování je velký problém, i kvůli těmto jevům,“ podotkl předseda bytového družstva Josef Snížek s tím, že domy se přesto opravují, teď například vyměňují okna a výtahy.

Vedení města ale zároveň upozorňuje, že vyhláška rozhodně nevznikla proto, aby byli trestáni lidé, kteří ji porušují neúmyslně, nebo z neznalosti. „Domlouváme, vysvětlujeme. Zatím jsme nedali ani pokutu,“ uvedl ředitel městské policie Jiří Petrák.