Zloději vykrádají novostavby na Vysočině

Vysočina – Krádeže v ještě neobydlených novostavbách jsou strašákem mnoha stavbařů a majitelů. Zloději podle zkušeností policie pracují obvykle v organizovaných skupinách. Přes den tipují lokality a v noci pořádají nájezdy. V Hamrech nad Sázavou kvůli tomu nechal starosta rozsvítit veřejné osvětlení i u domů, které ještě nejsou dostavěné.

Původně malá vesnice Hamry nad Sázavou se rozšiřuje díky stavebním parcelám. Problémem jsou však zloději. Starosta Hubert Křesťan informoval, že se to týká téměř každé stavby. V lokalitě se ztrácí hlavně měděné a hliníkové kabely, nářadí a okapy. Co nemůžou odnést, alespoň poškodí.

Zloději, kteří řádí na stavbách, jsou postrachem snad každé obce nebo města na Vysočině. Jen namátkou – v Hrotovicích během jedné noci ukradli okna za 200 tisíc korun, ve Vícenicích ukradli radiátory, stavební materiál se ztrácí na Pelhřimovsku a Humpolecku.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„Veškeré stavební nářadí by mělo být uschované, aby je pachatel nemohl využít pro svoji trestnou činnost,“ říká mluvčí Policie Žďár nad Sázavou Jana Martincová. Vloni policisté šetřili na Vysočině 233 vloupání do domů. Zloděje našli, ale zdaleka ne všechny. Letos se situace opakuje. Nejvíc krádeží je na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku.