Manětínský zámek zpřístupnil Brandlovy obrazy

Manětín - Jedno z nejlepších děl českého barokního malíře Petra Brandla mohou vidět návštěvníci zámku Manětín. Jeho správa se s církví dohodla na zpřístupnění kostela svatého Jana Křtitele, který zdobí právě trojice Brandlových obrazů. Prostory kostela byly doteď mimo prohlídkovou trasu.

Dveře, za kterými se ukrývají Brandlovy obrazy, zůstávaly dosud návštěvníkům zámku zavřené. Teď ale církev dala souhlas k prohlídkám. Je to vůbec poprvé, kdy se lidem může ukázat hodnotné dílo českého barokní malíře. Hlavní oltář zdobí jedno z jeho nejlepších děl - obraz Křest Krista v řece Jordán.

Obraz Křest Krista v řece Jordán je bezesporu jednou z největších vzácností kostela svatého Jana Křtitele. Petr Brandl je ale autor i dalších dvou obrazů, Výchovy Panny Marie a Svatý Antonín Paduánský. Nejsou to ale jen umělecká díla Petra Brandla, která budou poutat pozornost návštěvníků. Mezi další unikáty patří pískovcové sochy andělů. „Anděly vytesal Štěpán Borovec, žák Jana Brokofa,“ říká zástupkyně kastelána Eva Kovaříková.

„Manětín je nazýván barokní perlou západních Čech, což v případě tohoto městečka není žádná fráze ani klišé, máme tady i stopy špičkových barokních umělců,“ potvrzuje David Růžička z Národního památkového ústavu. Mimořádné prohlídky se budou na zámku v Manětíně konat až do třicátého září. V případě velkého zájmu může správa zámku zažádat o další výjimku.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)