Moravany se obávají příchodu Romů

Moravany – Obyvatelé Moravan u Brna mají obavy z příchodu Romů. Tamní radnice změnila územní plán a umožnila tím investorovi postavit v obci komplex bytových domů. Lidé ze sousedství se teď bojí, že do nich nastěhuje neplatiče z Brna. Jen pár minut do centra metropole, přitom dostatečně daleko od hluku aut a průmyslových zón – Moravany jsou jedna z nejzajímavějších lokalit na Brněnsku.

Místní se teď bojí, že klidné bydlení je ohroženo. Nová adresa obávaných lidí ale jistě nevznikne na takto lukrativních pozemcích, tvrdí advokát Radek Ondruš, který obec Moravany zastupuje: „Stěhovat a vytvářet jakési ghetto pro obyvatelstvo, jejichž základním znakem je, že neplatí nebo mají dluhy na nájemném, se vzpírá jakékoliv logice.“

Stavbu bytových domů umožnilo investorovi vedení obce změnou územního plánu. Tu teď několik místních napadlo u soudu. Hlavní argument – její podoba je pojata velmi obecně a povrchně, neobsahuje v podstatě žádné limity výstavby, čímž vytváří podklady pro realizaci výstavby sociálních bytů. Pokud dojde k naplnění tohoto účelu, hrozí prý v této oblasti vysoký nárůst sociálně nepřizpůsobivých obyvatel.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Radek Ondruš namítá, že takové tvrzení budí dojem, že cílem tohoto tvrzení je vyvolat rasové nepokoje nebo rasové nesnášenlivosti mezi obyvateli města. Jestli je obava místních lidí skutečně zbytečná, ví v tuto chvíli asi jen investor. Ten ale s médii nemluví a v Moravanech roste napětí.

Touha několika místních zachovat v Moravanech klid soudní cestou se ale teď obrací proti nim. Vedení obce přešlo do útoku a pověřilo právníka, aby jejich aktivitu předal policii. Prý kvůli šíření poplašné zprávy anebo trestným činům souvisejícím s rasovou nesnášenlivostí.