Opravy prostějovského zámku pokračují

Prostějov – Omítka na prostějovském zámku praská, nedávno přitom prošla rekonstrukcí. Objekt se opravuje už přes dvacet let, radnice do něj vložila přes sto milionů korun. Důvodem je skutečnost, že se obnovuje jen povrchová úprava a pět set let staré mohutné stěny jsou provlhlé. Od září by měla v jednom z křídel sídlit Základní umělecká škola.

Město teď projednává, jak moc za vzniklý problém může zadavatel a jak moc samotné zdivo. Náměstek primátora Prostějova Zdeněk Fišer říká, že vlhkost se bude ze zdiva dostávat několik let. Je prý však zadané opatření, které by mělo problém eliminovat.

Renesanční zámek vybudoval v letech 1522–1526 Jan z Pernštejna. Přestože se nezachovalo nic z původního nábytku, dobu Pernštejnů připomínají právě vlhké zdi. Ovlivňují rekonstrukci nejen zvenčí, ale i zevnitř. Zrcadlový sál, který začnou od 1. září využívat děti ze ZUŠ, zdobí malby, které pochází pravděpodobně z 16. století.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

V místnosti vedle sálu je dokonce několik podobizen Pernštejnů. Hned pod nimi je výjev od úplného laika, nejspíš hon na zajíce. „Čtyřicet let potom, co vznikla výzdoba, si už tady mohl někdo dovolit takhle čmárat, protože zrovna v té době ten rod už začínal upadat,“ uvedla restaurátorka Ivona Ďuranová. A s ním i zámek. V průběhu staletí sloužil i jako sýpka nebo byty úředníků.

Město zámek vlastní zhruba dvacet let a od té doby ho opravuje. Kompletně hotový ale v nejbližší době rozhodně nebude. Podle odhadů to bude trvat ještě alespoň deset let.