Hradec Králové: Z jednoho chodníku na druhý půlkilometrovou oklikou

Hradec Králové - Celková rekonstrukce dvou turisticky velmi frekventovaných ulic v centru Hradce Králové rozčiluje místní. Oplocení rozdělilo ulici, chybí ale propojovací můstky. Kdo se chce dostat z jedné strany na druhou, musí staveniště obejít několikasetmetrovou oklikou. Na špatný projekt si na magistrátu stěžují zdejší obchodníci, kvůli němu prý jejich tržby klesly na polovinu. Práce se navíc podle nich vlečou nepřiměřeně dlouho. Městská doprava by se do ulic měla vrátit v prosinci.

Délka oplocení, které rozděluje ulici S. K. Neumanna a navazující Dukelskou třídu, je bezmála 700 metrů. Jde přitom o hlavní spojnici mezi centrem města a nádražím. Přejít z jedné strany na druhou teď není možné, chybí spojovací můstky. „Je to likvidační pro všechny, lidé sem přestanou chodit,“ obává se jedna z místních majitelek obchodu Marcela Švagerková. Stavební firma se brání, že postupuje v souladu se zadáním investora - magistrátu. „Přechody nebyly součástí projektové dokumentace, hlavně kvůli bezpečnosti,“ reaguje jednatel stavební firmy SOVIS Petr Smola.

Rekonstrukce začala na počátku července, celková uzavírka má trvat až do prosince. Radnice teď hledá východisko. „V příštím týdnu se na magistrátu sejdou jak živnostníci, tak zástupci stavební firmy a pokusíme se najít řešení přijatelné pro všechny strany,“ přislíbila mluvčí města Pavlína Pospíšilová.

Majitelé a nájemci obchodů si navíc myslí, že by rekonstrukce mohla být mnohem rychlejší. „Oprava komunikace by se dala stihnout za tři měsíce,“ myslí si další obchodník Jiří Petráček. Petr Smola oponuje, že práce probíhají v souladu s harmonogramem, dokonce jsou v mírném předstihu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)