Náměstek olomouckého primátora půjde před soud

Olomouc – Státní zástupce obžaloval olomouckého prvního primátorského náměstka Iva Vlacha kvůli tragické květnové dopravní nehodě. Druhý muž města tak stane před soudem. K zavinění nehody, po které zemřela chodkyně sražená Vlachovým vozem na přechodu, se náměstek přiznal a omluvil se pozůstalým. V souvislosti s nehodou odstoupil z kandidátky do krajských voleb, na své pozici ve vedení města však zůstal. Politickými důsledky nehody a nadcházejícího soudu se chce ještě zabývat na zářijovém zasedání zastupitelstva.

Třiapadesátiletý první náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach byl kvůli nehodě, při které byla vážně poraněna a později zemřela o dva roky mladší žena, stíhán od května. Na počátku srpna ho policie obvinila, státní zástupce nyní oznámil, že podal žalobu. „Kolega, který mě zastupoval v mé nepřítomnosti, již podal obžalobu z usmrcení z nedbalosti. Věc je již u soudu,“ uvedl žalobce Jaroslav Rašendorfer. Politikovi hrozí až šestiletý trest.

Nehoda se stala v polovině května na vyznačeném přechodu v Ladově ulici, když jel primátorský náměstek na společenskou akci, kde měl vystupovat jako oficiální zástupce města. Cesta však skončila velice jinak. „Nesledoval situaci v silničním provozu a přehlédl chodkyni, kterou následně srazil,“ popsal tehdy nehodu mluvčí policie. Jednapadesátiletou ženu převezli zdravotníci do nemocnice, kde druhý den zemřela.

„Celou dobu jsem se netajil tím, že jsem byl účastníkem nehody. Je mi velmi líto toho, co se stalo a že jsem způsobil neštěstí pozůstalým. Snažím se to řešit,“ reagoval na nehodu náměstek Vlach, který má na starosti dopravu ve městě a ekonomiku.