Plzeňský babybox skrýval své první dítě, celkem již 76.

Plzeň – První dítě nalezli zdravotníci v plzeňském babyboxu, který je v provozu od loňského jara. Dvoutýdenní chlapec je celkem 76. dítětem odloženým do vyhřívaných schrán. Organizátor sítě babyboxů Ludvík Hess pojmenoval hocha Norbert podle ředitele plzeňské polikliniky, který se o zřízení babyboxu zasadil.

Před otevřením plzeňského babyboxu loni v březnu probíhala ve městě bouřlivá diskuse. Proti jeho instalaci protestovali někteří lékaři včetně někdější hejtmanky Milady Emmerové. Schrána byla dosazena po tříletém vyjednávání v poliklinice na Denisově nábřeží jako 43. v Česku. Dosud nebyla využita.

Chlapec, který byl nyní v plzeňském babyboxu nalezen, je celkem 76. dítětem odloženým do některé z vyhřívaných schrán. Z nich bylo 31 chlapců a 45 dívek.

Babybox je schránka, ve které je možné anonymně a bez obav z postihu ponechat nechtěné dítě. Myšlenka navazuje na tradici ponechávání nechtěných dětí u klášterů či kostelů, která se v Evropě rozvinula od středověku. Babyboxy bývají umístěny v ústraní, aby byla zaručena anonymita lidí, kteří se rozhodnou dítě odložit. Celkem jich funguje již 51, zatím poslední vznikl letos v červenci v Krnově.