V Synthesii vybuchl zásobník, unikly nitrózní plyny

Pardubice – V areálu továrny Synthesia v pardubické městské části Semtín po poledni vybuchl zásobník. Příčinou havárie je zřejmě přehřátí nádoby a následná exploze. Do ovzduší poté unikly nitrózní plyny a vytvořily oranžový mrak. Nikdo při výbuchu nebyl zraněn, hasiči ale doporučili lidem v okolí zavřít okna a dočasně nevycházet. Nebezpečí pominulo po 16:00. Jde o další havárii v pardubickém chemickém komplexu. Dnešní výbuch má podle vyšetřovatelů spojitost s včerejší podobnou havárií, kdy na stejném místě také unikly oxidy dusíku.

Podnik kvůli velkému vedru i dnešní havárii dočasně zastavil výrobu. „Přerušili jsme výrobu z bezpečnostních důvodů, aby se tato situace už neopakovala,“ sdělila mluvčí podniku Jaroslava Doležalová. Výbuch otřásl areálem před 13. hodinou. Poškodil jeden z deseti zásobníků, které Synthesia využívá na výrobu nitrocelulózy.

Obyvatele Pardubic před nebezpečím varoval hasičský záchranný sbor kraje sirénou, poté na nebezpečí upozornil i městský rozhlas a doporučil lidem, aby si připravili jednoduché ochranné pomůcky, například mokrý šátek přes ústa. Záchranáři v souvislosti s výbuchem na místě ošetřili jednoho zaměstnance v šoku, poskytli jednu radu po telefonu, kdy si asi patnáctiletý chlapec stěžoval na bolest v krku a na pálení očí. Na bolest v krku si stěžovala i posádka záchranky, která na místo vyjela. Po odjezdu z areálu se záchranářům ulevilo a pokračovali v práci.

Mrak plynů nad Pardubicemi
Zdroj: ČT24

Jaroslava Doležalová, mluvčí Synthesie:

„Jednou z možných příčin provozní nehody jsou extrémně vysoké venkovní teploty. Vedení společnosti přijalo okamžitá opatření a přerušilo část výroby. Majetek a osoby v areálu SemtinZone nebyly ohroženy. Příčina vzniku provozní nehody bude předmětem šetření.“

Oxid dusíku unikl v Synthesii do ovzduší i v pondělí brzy ráno, a to také po provozní nehodě. To se ale škodliviny podle vyjádření firmy nedostaly mimo areál SemtinZone. Za nehodu mohlo nejspíš přehřátí zásobníku, který stejně jako dnes nevydržel, a došlo k takzvanému fyzikálnímu výbuchu, což je výbuch bez požáru.

Oxidy dusíku ze Synthesie unikly také předloni v červenci, za únikem byla technická závada a přispělo k němu i tropické horko. Žlutý jedovatý mrak tehdy putoval směrem na Lázně Bohdaneč a další obce severozápadním směrem.