Ohlášená demonstrace v Krupce se ruší, město slíbilo záruky

Krupka - Romové z Krupky v září nebudou demonstrovat kvůli vyhlášce o veřejném pořádku. S vedením radnice se na tom domluvili výměnou za to, že město dovybaví sídliště Maršov lavičkami a dětským hřištěm. Romové chtěli vyjít do ulic 5. září. Nová vyhláška, která zakazuje třeba vaření na ulici, totiž platí jen ve vybraných částech města, především v okolí problémových ulic místní části Horní Maršov.

V Horním Maršově se při posledních komunálních volbách stalo několik excesů, které později soud vyhodnotil jako kupčení s hlasy a nedovolenou kampaň. Hlasování se muselo dvakrát opakovat. Sídliště je i častým cílem protestních akcí nacionalistů. Vyhláška zakazuje vynášení nábytku před panelové domy a rozdělávání ohňů na veřejných prostranstvích. Podle lokalit, které vyhláška postihla, si Romové vyvodili, že je namířená proti nim a je diskriminační. Kvůli tomu svolali na 5. září demonstraci. Město naopak tvrdí, že to tak udělat muselo. Kdyby prý platila plošně, mohl by ji zrušit Ústavní soud.

Sídliště v Krupce vznikala mezi lety 1986 až 1989. Maršov měl donedávna velmi solidní pověst, ještě před pár lety tam bydlel tehdejší starosta i tajemník radnice a byty jsou dodnes v dobrém stavu.

Po roce 2000 ale začaly problémy - část bytů uvolnili lidé, kteří se z regionu odstěhovali kvůli útlumu průmyslové výroby, a jejich byty levně skoupily realitní kanceláře, které do nich vystěhovaly problémové nájemníky odjinud. Pamětníci tvrdí, že šlo především o Romy ze středních Čech - z Prahy, Mladé Boleslavi, Kladna či Kolína. A také vzpomínají, že je do nového bydliště vozily autobusy, doprovázené stěhovacími auty a vše se odehrávalo pod dohledem zaměstnanců realitních kanceláří.