Profesionální vodní záchranáři nechtějí na Slapech dobrovolníky

Střední Čechy - Vodní záchranáři na Slapech se už dva roky nemohou domluvit na spolupráci. Dobrovolníci z Českého červeného kříže by chtěli uzavřít oficiální dohodu se Záchrannou službou Středočeského kraje, její ředitel to ale odmítá. Podle něj nejsou dobrovolníci dostatečně zkušení.

Pomoc na Slapské přehradě zajišťují dobrovolníci společně s profesionály už několik let, poslední dva roky se ale oficiální spolupráci navázat nedaří. „Komunikace s dispečinkem nefunguje, nejsme vyzýváni na výjezdy, byť je to v našem blízkém okolí,“ stěžuje si dobrovolník Miroslav Černý. Řediteli středočeské záchranky Martinu Houdkovi se ale nelíbí právě to, že záchranáři Červeného kříže nejsou vyškolení profesionálové. „Máme informace, že je v posádce zdravotník, který teprve studuje,“ podotýká Houdek.

Stává se ale, že pomoc na vodě potřebuje člověk, ke kterému by dobrovolníci dorazili mnohem dřív. Přesto ale nakonec jede na místo krajská záchranka. Na zásah tak čeká například topící se člověk o několik minut déle, než by musel. Pro ředitele krajské záchranné služby to ale není pádný argument. Dobrovolníky za partnery nepovažuje. „Musel bych ručit za jejich práci. A já za ni ručit nemohu, protože nevím, kdo tam jezdí, s jakým vybavením, a co umí,“ dodává Houdek. Podle Miroslava Černého ale dobrovolníci nechtějí práci profesionálních záchranářů nahradit. Chtějí je pouze zastoupit do doby, než na místo dorazí.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Lidé na Slapech o záchranářích z Červeného kříže vědí, na mnoha místech visí jejich telefonní číslo. Denně je rekreanti volají průměrně ke dvěma výjezdům. „Na Živohošti je v létě kolem dvou tisíc lidí, záchranáři zasahují i na dalších místech, takže určitě tu jsou potřeba,“ hájí dobrovolníky starosta nedalekého Chotilska Jiří Šťástka. Letní sezona příští týden končí, snaha o dohodu ale bude pokračovat i příští rok.