Přestup z vlaku na autobus v Žihli zrychlí malý terminál

Žihle – Na konci jedné ze svých hlavních regionálních železničních linek v Žihli postaví Plzeňský kraj přestupní malý terminál pro vlaky i autobusy. Cestující tak budou moci rychle a bezpečně přestupovat mezi vlaky na páteřní lince z Plzně a autobusy, které je rozvezou dále do okolních obcí. Podobné pohodlné přestupy chce Plzeňský kraj nabídnout i na dalších místech.

V Žihli končí regionální vlaky na jedné z šesti hlavních tratí výchozích z Plzně, dále na Žatec jezdí pouze rychlíky. Do autobusů zde proto přestupuje mnoho lidí, podle krajského radního pro dopravu Jaroslava Bauera k tomu však prostor u žihelského nádraží nenabízí důstojné prostředí. „Na nádraží je nutné udělat bezpečný přestupní terminál. Nejvíce vytížený je stovkami lidí ráno a odpoledne a v turistické sezoně,“ uvedl další radní Ivo Grüner, který se stará o regionální rozvoj.

Stavební úpravy by neměly být příliš rozsáhlé. Podle Jaroslava Bauera vznikne točna pro autobusy, dvě nástupiště ze silničních panelů, kraj také nechá upravit vozovku. Výsledný stav má být provizorní, vydrží ale nejméně čtyři roky. Potom by chtěl kraj přestupní terminál dále vylepšit.

Veškeré peníze na stavbu přestupního terminálu mají jít z krajského rozpočtu. Má se jednat zhruba o 400 tisíc kroun. První krok ale udělala obec, která se dohodla se Správou železniční dopravní cesty o pronájmu silnice u nádraží, kde vznikne točna pro autobusy.

Zjednodušení přestupu mezi vlaky a autobusy v Žihli a poté i na dalších místech připravuje Plzeňský kraj v době, kdy se rozšiřuje jeho integrovaný dopravní systém. Jeho součástí jsou vlaky i autobusy, v Žihli na sebe navazují autobusy linek Plasy–Žihle–Lubenec a Kralovice–Žihle–Manětín s rychlíky od Plzně.