Útok na starostu Třebechovic má asi na svědomí extremista

Třebechovice pod Orebem - Sobotní útok na dům starosty Třebechovic Jiřího Němce (KDU-ČSL) vyšetřují policejní specialisté na extremismus. Pachatel totiž nedaleko domu zanechal nápis s rasovou urážkou. Je také možné, že útok souvisel s výkonem starostovy funkce, v Třebechovicích totiž nešlo o první případ napadení komunálního politika.

Pachatel v noci barvami ve spreji poškodil fasádu starostova domu výhrůžkami, hanlivými nápisy a vulgární obrázky, polil také naftou okna domu. Na nedaleké čerpací stanici pak zanechal rasovou urážku nastříkanou zřejmě stejným sprejem. Proto případ vyšetřují policejní experti na extremismus. Větší část postříkané fasády se už starostovi Třebechovic podařilo opravit, ale stopy po sobotním útoku na domě zůstávají.

Starosta je přesvědčený, že útok na něj souvisí s výkonem jeho funkce a předpokládá, že na jeho dům mohl zaútočit někdo místní, kdo ho dobře zná. Pachatel totiž na fasádu nastříkal starostovo původní příjmení, které si Jiří Němec po sňatku před 30 lety změnil podle manželky.

V Třebechovicích nejde o první napadení starosty, starostův předchůdce čelil v minulosti i fyzickému napadení. Přesto Němec o rezignaci neuvažuje.

Útok na starostu Třebechovic pod Orebem (zdroj: ČT24)