V Jihlavě se narodila tapíří slečna

Jihlava - Po dlouhých deseti letech se v jihlavské zoo narodilo mládě tapírům jihoamerickým, kteří patří mezi ohrožené druhy zvířat. Pruhované mládě je samička, která dostala jméno Zuzanka. V těchto dnech podniká první kroky po venkovním výběhu. Rodičovský pár byl v Jihlavě sestaven loni v dubnu.

Matka mláděte Vanesa se narodila také v jihlavské zoo, a to před deseti lety. Otcem je devítiletý Christian, původem z německé Zoo Norimberk. Od roku 2000 odchovala jihlavská zoologická zahrada čtyři tapíří mláďata. 

Domovem tohoto druhu tapíra je Jižní Amerika. Dospělí tapíři váží kolem 270 kilogramů. Živí se větvemi, listy stromů a keřů, různými plody a vodními rostlinami. Březost u tapírů trvá třináct měsíců. „Mláďata všech druhů tapírů se rodí podélně pruhovaná, což je důležitým maskováním v křovinatém podrostu pralesa,“ uvedla mluvčí zahrady Kateřina Kosová. Po několika měsících ale toto vybarvení slábne a asi ve věku jednoho roku mizí.

Tapír znamená v řeči brazilských indiánů tlustý - tato zvířata mají tuhou a kvalitní kůži. „Kvůli ní a také pro chutné maso byli tapíři často loveni,“ doplnila Kosová. Tento druh teď není ohrožen tolik jako ostatní druhy tapírů. Ale i jeho počty klesají, a to kvůli ničení přirozeného prostředí.