Na ostravské Dny NATO přiletí dva letouny B-52

Ostrava - Dny NATO, které proběhnou koncem září na mošnovském letišti nedaleko Ostravy, obohatí přílet dvou amerických bombardérů B-52H Stratofortress. Jeden letoun si budou moci návštěvníci prohlédnout přímo na zemi, druhý stroj se pak předvede i ve vzduchu. Podle organizátorů akce jde o historicky první letovou ukázku tohoto bombardéru ve střední Evropě. Minulý rok na dvoudenní akci zavítalo 225 000 návštěvníků.

„Možnost letové ukázky B-52 byla prioritou v rámci našich březnových jednání o možnostech letošní účasti se špičkami velení US Air Force Reserve,“ poznamenal Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000, které Dny NATO pořádá.

Letos v dubnu uplynulo 60 let od okamžiku, kdy letoun B-52, který je označován za symbol studené války, odstartoval z letiště nedaleko Seattlu ke svému prvnímu letu. Rok 2011 je proto nazýván rokem B-52. A právě výročí je jedním z hlavních důvodů, proč americké letectvo své stroje na sever Moravy 22. a 23. září vysílá.

Předvádění bombardéru bude trvat asi 15 minut a bude se skládat ze vzletu, simulovaného taktického manévru, průletu na nízké rychlosti pro možnost fotografování a přistání s brzdícím padákem. Podobná prezentace byla v Evropě naposledy k vidění před třinácti lety, na nejvýznamnější světové air show v britském Fairfordu v roce 1999.

B-52H Stratofortress

Stroj od firmy Boeing má délku přes 49 metrů a rozpětí více než 56 metrů. Unese až 31 tun různé munice. Vybaven je osmi motory Pratt & Whitney TF33-P-3/103 a létá vysokou podzvukovou rychlostí 0,86 Mach. Z celkových 744 vyrobených kusů zůstává ve službě v americkém letectvu ještě 90 těchto strojů.

Do výzbroje patří mimo jiné i jaderné zbraně - v době studené války tyto stroje neustále držely jadernou pohotovost pro případ nutnosti okamžité jaderné odvety.

Oba stroje na Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky dorazí ze základny v Barksdale ve státě Louisiana. Letouny se kromě Dnů NATO zúčastní také společného cvičení se vzdušnými a pozemními jednotkami české armády. „Účast na Dnech NATO je pro nás prioritou, jíž chceme vzdát poctu našim spojencům v České republice a ve střední Evropě,“ vysvětlil Joe Jones, zástupce velitele 307. bombardovacího křídla.

Letecká akrobatická skupina Red Arrows
Zdroj: ČT24

Americké letectvo se letos navíc předvede ve dvou premiérových letových ukázkách. Vedle B-52 budou mít návštěvníci možnost zhlédnout premiérovou ukázku doplňování paliva českých gripenů z americké létající cisterny KC-135.

Na akci bude k vidění celkem 60 vojenských letounů. K dalším atraktivním ukázkám bude patřit například vystoupení proslulé britské akrobatické skupiny Red Arrows, francouzské předvedení dvojice nadzvukových bitevníků Mirage 2000N, italský stíhač Eurofighter Typhoon či švýcarský vrtulník Super Puma.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)