Královédvorské splašky mohou opět téct do řeky

Dvůr Králové nad Labem – Druhým odpojením královédvorské čistírny odpadních vod během jediného roku hrozí její provozovatel firma Litave. Město podle společnosti za čistění odpadních vod neplatí, Litave tak brzy dojdou peníze na provoz a nezbude mu než čističku vypnout. Starostka Dvora Králové Edita Vaňková ovšem upozornila, že vzhledem ke sporům ohledně čištění odpadních vod dává město peníze za čištění do soudní úschovy.

Provozovatel královédvorské čističky se od její únorové odstávky změnil, hrozba, že městské splašky potečou přímo do Labe, je však opět reálná. Zatímco firma WWTP DKNL se odpojením městské kanalizace od čistírny snažila předejít svému finančnímu kolapsu, v případě společnosti Litave může být přerušení čistění až důsledkem nedostatku peněz.

Zástupci Litave tvrdí, že po 16. září nebude firma schopna dostát svým závazkům, zejména vůči dodavateli elektřiny. „Přestože si uvědomujeme, že čistička odpadních vod, kterou naše společnost provozuje, je jediným podobným zařízením ve městě a její odstávka by měla katastrofální dopad na životní prostředí, vyčerpali jsme už všechny možnosti, jak její provoz nadále zajistit,“ uvedla firma.

Podle královédvorské starostky Edity Vaňkové však město za čistění platí – nikoli však firmě samotné. Kvůli dlouhodobým sporům o cenu za čištění odpadních vod posílá zálohy každý měsíc do soudní úschovy. „Zřejmě jim odpovíme v duchu, ať se přihlásí o peníze, které jsou v soudní úschově, a neměl by být žádný problém,“ řekla starostka Vaňková.

Dvůr Králové nemá jasno v tom, komu má vlastně za čistění platit – peníze si nárokuje Litave i bývalý provozovatel čističky WWTP DKNL. Město proto poslalo zálohy za květen, červen a červenec do úschovny Obvodnímu soudu pro Prahu 1, celkem jde téměř o 1,7 milionu korun.

Na město vyhlásil kvůli sporům o poplatky za čistění odpadních vod soud tři exekuce. Soud je vyhlásil na základě žaloby bývalého provozovatele čističky WWTP DKNL.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)