Zámek Velké Březno skrývá vzácné fotografie i daguerrotypii

Velké Březno – Vzácnou sbírku skrývá zámek Velké Březno na severu Čech. Mezi historickými fotografiemi bývalých zdejších pánů Chotkových jsou unikáty včetně jedné z nejstarších daguerrotypií. Tyto snímky však návštěvníci zámku obvykle nespatří, jsou citlivé na světlo.

Zámek Velké Březno sloužil od roku 1945 téměř tři desetiletí jako ubytovna nebo sklad, potom byl opět zrekonstruován pro turistické účely. Zatím se však ztratila řada věcí, která kdysi k sídlu Chotkových patřila. Byla mezi nimi i sbírka fotografií, kterou po roce 2000 náhodou objevili památkáři ve třech kufrech ve sklepě zámku Líčkov. „My jsme je otevřeli a žasli jsme. V kufrech byly stovky starých fotografií. Kupodivu na to, že ležely 50 let ve sklepě ve vlhku a chladnu, byly v nesmírně dobrém stavu,“ vzpomněl na nečekaný nález březenský kastelán Miloš Musil.

Snímky podrobně dokumentují, jak šlechtická rodina žila, vidět je i původní vybavení zámku. Nakonec se však ukázalo, že dokumentační hodnota není to hlavní, čím je sbírka cenná. „Zjistili jsme, že mezi fotografiemi je stará daguerrotypie,“ poukázal Miloš Musil. Obraz vznikl v roce 1839, jenom několik měsíců poté, co Louis Daguerre novou techniku zaznamenání obrazu představil. Podobných daguerrotypií je podle kastelána zachováno na světě možná pět.

Daguerrotypie jsou vzácné a také prchavé. Jde o maté obrazy zachycené na kovové desku, na které jsou naneseny sloučeniny rtuti. „Je to první fotografický proces,“ podotkl Jiří Preclík z ústeckého městského muzea. Snímkům však škodí světlo, a tak unikátní chotkovskou daguerrotypii návštěvníci na březenském zámku obvykle nespatří. „Možná uděláme někdy i bleskovou výstavu,“ přemítá kastelán Musil.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)