Budějovicím hrozí ztráta desítek milionů z EU

České Budějovice – Hrozba ztráty části evropské dotace se vznáší nad Českými Budějovicemi. Kvůli špatné administraci projektu rekonstrukce domova pro seniory zřejmě bude město vracet polovinu ze 40 milionů korun, které dostalo. O osudu dotace ještě bude rozhodovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Město chce případnou ztrátu reklamovat u společnosti, která problematickou zakázku připravovala.

Úředníci, kteří rozhodují o rozdělování evropských peněz v ROP Jihozápad, zjistili, že České Budějovice udělaly vážné chyby ve výběrovém řízení na dodavatele rekonstrukce domova pro seniory. „ROP Jihozápad shledal, že nebyly doloženy všechny podmínky pro kvalifikační předpoklady v souladu se zákonem o veřejných zakázkách,“ sdělil mluvčí ROP Jihozápad Radek Polák.

Podle vedení města se ve skutečnosti jedná pouze o administrativní chybu. Vítězná firma měla předložit doklad o bezdlužnosti vůči státu, což neučinila. „Ten dokument existuje,“ upozornil však náměstek budějovického primátora Miroslav Joch. Osudem dotace se přesto bude zabývat antimonopolní úřad.

Kdyby město skutečně muselo vrátit dvacet milionů korun, bude chtít náhradu. „Vzniklou škodu budeme požadovat po externí administrátorské společnosti,“ uvedl náměstek Joch.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Se ztrátou evropské dotace mají už v Českých Budějovicích zkušenost. Netransparentní zvýhodnění uchazečů nebo upřednostňování konkrétních značek a výrobců při rekonstrukci ulic v centru stálo městskou kasu 60 milionů. Ani tento případ ještě není zcela u konce. Dotace byla součástí projektu, kde byla pevně stanovena výměra ploch, které se musí opravit. Radní proto museli hledat náhradní řešení. Nakonec rozhodli o začlenění pěti dětských hřišť do oprav, aby město o peníze nepřišlo úplně.