Potomky obyvatel středověkých vesnic budou hledat archeologové

Most – Kam se poděli potomci obyvatel zaniklých středověkých severočeských sídel začnou zjišťovat archeologové. V 15. století odešli lidé z Nesvětic a Volkéřova poblíž dnešních Mariánských Radčic, vědci doufají, že zjistí, kde všude dnes jejich vzdálené děti žijí. Základem výzkumu bude odběr vzorků DNA ze staletých hrobů. Archeologický průzkum proběhne předtím, než se oblast zaniklých středověkých vesnic promění v hnědouhelný dům.

Vědci doufají, že budou podobně úspěšní jako rakouští archeologové, kteří nalezli potomky Ötziho – pračlověka, který před pěti tisíci let umrzl v Alpách.

Výsledky výzkumu budou podle vědců zajímavé i proto, že se obyvatelé severních Čech poměrně často měnili – místní katolíky vybíjeli husité, poté mor, třicetiletá válka i napoleonské války a naposled vyhnání německého obyvatelstva po druhé světové válce. „Doufáme, že se místní zapojí. Kdyby neměli zájem, podíváme se do vzdálenějšího okolí,“ řekl Petr Čech z Archeologického ústavu Akademie věd.

Podkladů pro porovnávání DNA budou mít vědci dostatek, již od 80. let minulého století je známa lokalita někdejšího hřbitova se stovkami hrobů. Na místě se podle Petra Čecha pohřbívalo od 11. do 15. století. Protože potom byly vesnice zřejmě opuštěny, dostali archeologové jedinečnou příležitost dostat se k tak starým hrobům. „Většinou hřbitovy pokračovaly až do současnosti a starší hroby se zničily, aby bylo místo na nové,“ dodal Čech.

Doly mají ze zákona povinnost provést záchranný archeologický průzkum, na tento průzkum je ovšem velmi mnoho času. „Může proběhnout precizněji, může proběhnout s nasazením více metod, které jsou k dispozici a přinášejí daleko více výsledků,“ poukázal ředitel Archeologického ústavu Luboš Jiráň. Podle ředitele strategie Severočeských dolů Vladimíra Budinského se důl na zkoumaná místa přibližuje rychlostí asi 100 metrů za rok, do oblasti někdejších vesnic se tak dostane až za pět let.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)