Dvůr Králové zaplatí exekutorovi, spor ale nevzdává

Dvůr Králové nad Labem – Přestože soudem nařízenou exekuci považuje radnice Dvora Králové nad Labem za neoprávněnou, pět milionů zaplatí. Město chce opět nakládat se svým majetkem, který je kvůli sporu s bývalým provozovatelem místní čistírny odpadních vod firmou WWTP DKNL obstavený.

Královédvorští zastupitelé schválili návrh starostky na urychlené zaplacení sporných pěti milionů korun na účet exekutora. „Složení jistoty exekutorovi podle právníků znamená, že do doby, než bude rozhodnuto, zda exekuce byla oprávněná, či nikoliv, bychom měli moci nakládat s naším majetkem a měli odblokované účty,“ zdůvodnila starostka Edita Vaňková.  Město tak bude moci nadále nakládat se svým majetkem. Město má investiční plány a také prodává byty.

Peníze by zatím měly zůstat na exekutorově účtu, dokud soud nerozhodne o oprávněnosti exekuce.

Kdyby soud potvrdil oprávněnost pohledávky WWTP DKNL – která v dubnu přestala čističku provozovat, ale chce nasmlouvané platby – hrozí městu, že zaplatí za čistění odpadu v květnu, červnu a červenci hned dvakrát. O peníze totiž žádá i nový provozovatel čistírny firma Litave, která tvrdí, že dosud od města nedostala ani korunu. Hrozí jí proto, že jí v září dojdou peníze a bude muset čističku vypnout. Město dosud posílalo zálohy do soudní úschovy, protože nevědělo, kterému ze dvou provozovatelů vlastně patří.

O vysokém počtu uchazečů o peníze za čištění zastupitelé také jednali. Chtějí vyzvat WWTP, aby podala návrh na zastavení exekuce. Litave potom vyzvou, aby vyzvedla potřebné peníze ze soudní úschovy.