Voda v Přednádraží konečně teče

Ostrava – Týdny na suchu v ghettu Přednádraží skončily. Ostravské vodárny a kanalizace se rozhodly nečekat do pondělí a vodu do domu číslo 8 už pustily, když se ukázalo, že vzorky odebrané na počátku týdne nebyly závadné a soudní znalec schválil napojení kohoutu, ze kterého teď mohou obyvatelé vodu odebírat. Jinde než u centrálního kohoutu se však zatím k pitné vodě nedostanou.

Voda teče v Přednáraží z jediného kohoutu zejména proto, že v domě, kde nechal majitel dodávky obnovit, jsou problémy s jejím dalším rozváděním. Vodárenští technici se obávali, že staré olověné trubky nevydrží tlakovou zkoušku, Roztočil je proto nechal odpojit. Zatím si tak musí lidé chodit pro vodu k centrálnímu kohoutu. „Kohout bude fungovat podobně jako na benzince. Je tam vodoměr a lidé budou muset zapsat, kolik si odebrali vody. Příslušný odběr mi pak zaplatí,“ vysvětlil Roztočil. V přístím týdnu nechá vlastník vyměnit olověné trubky za nové plastové. Potom by mohla být voda rozvedena po celém domě. „Nejzazší termín je v úterý,“ řekl majitel.

Obyvatele Přednádraží zapojení vodovodu potěšilo. „Jejich reakce jsou velice kladné. Je to pro ně povzbuzující prvek, že se situace může začít obracet k lepšímu,“ poznamenal Oldřich Roztočil.

Oblast Přednádraží odpojily OVAK od své sítě před třemi týdny, protože majitel domů neplatil za vodu. Oldřich Roztočil, kterému patří firma Domy Přednádraží, se v minulém týdnu dohodl s vodárnami na obnovení dodávek do domu číslo 8, nejzachovalejší z deseti budov v Přednádraží. Původně měla voda téct už v pondělí, OVAK ji ale po tlakové zkoušce vypnuly. Odebraly vzorky, na kterých testovaly, zda je voda v pořádku, a nařídily majiteli, aby zabránil unikání vody v domě. Vše bylo hotovo ve čtvrtek, přesto vodárny zprvu oznámily, že vodu pustí až v pondělí. Nakonec spuštění urychlily.

Očekává se exekuční vystěhování

Jak dlouho si budou lidé v Přednádraží užívat vodu alespoň z centrálního kohoutu, není jisté. Stavební úřad prohlásil všechny domy za neobyvatelné a nařídil jejich vyklizení. Majiteli se ale nepodařilo dostat všechny obyvatele z domovů, stále jich v pěti domech žije asi stovka. V přístím týdnu by ale měl soud rozhodovat o jejich exekučním vystěhování.

Odříznutá lokalita Přednádraží leží mezi ostravským lokomotivním depem a přivaděčem k dálnici D1. Zatím v místě zůstává deset z původních jedenácti domů, jeden z nich ale stavební úřad nařídil zbourat. Oldřich Roztočil se proti rozhodnutí pravděpodobně odvolá. Navíc chce v přístím týdnu požádat, aby alespoň v domě číslo 8 nadále mohli legálně zůstávat obyvatelé.