Srážku s policejním autem zavinila řidička, tvrdí žalobkyně

Prostějov - Březnovou nehodu policejní octavie v Prostějově způsobila podle soudu řidička osobního auta. Policie řidičku obvinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, žena proti tomu podala stížnost. Tu však žalobkyně tento týden zamítla. Řidička nedala přednost policistům, kteří ve městě stíhali se zapnutým majákem motorkáře. Jeden se při srážce aut těžce zranil na hlavě a hrudníku, řidička a druhý policista byli poraněni lehce.

„Stížnost jsem zamítla, žena zůstává dál obviněna. Nedala policistům přednost. V případu se dělal znalecký posudek z oboru silniční dopravy a dělal se také vyšetřovací pokus. Na základě toho je podezřelá z nehody řidička,“ prohlásila státní zástupkyně prostějovského státního zastupitelství Eva Khürová.

Případem se zabývala také Generální inspekce bezpečnostních sborů. Žádné podezření ze spáchání trestného činu u policistů nezjistila a případ předala do Prostějova k vyšetření. Policisté poté v polovině srpna obvinili řidičku z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kde je sazba až čtyři roky vězení. Žena se sdělením obvinění nesouhlasila.

Nehoda se stala v Prostějově na konci března ve chvíli, kdy policisté jeli za motocyklistou Vrahovickou ulicí směrem od centra města. Na radaru, který měli v civilním provedení služebního auta, zaznamenali, že překročil rychlost. Při jeho stíhání předjížděli kolonu aut, ze které náhle vyjela řidička s osobním vozem a odbočovala vlevo.

Policie ČR
Zdroj: ČT24

Auta se srazila, náraz byl tak silný, že byla poškozena ještě další dvě zaparkovaná vozidla. Osobní auto řidičky po střetu vrazilo do sloupu pouličního osvětlení, policejní vůz čelně narazil do stromu. Při nehodě byla lehce zraněna řidička i policista, který seděl za volantem.

Druhý policista na místě spolujezdce utrpěl vážné poranění hlavy a hrudníku. Ze zranění se několik týdnů léčil v olomoucké fakultní nemocnici, odkud putoval podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta na doléčení do Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách. Motorkáře se policii dostihnout nepodařilo, škodu při nehodě vyčíslili policisté téměř na milion korun.