Folklorní festival přivítal maorský soubor i s potomkem Čecha

Červený Kostelec - Písně a tance původních obyvatel Nového Zélandu nepřivezli na folklorní festival v Červeném Kostelci jen potomci národa Maorů, ale mezi nimi i tanečník s českými kořeny - Frank A. Grapl. Narodil se už na Novém Zélandu, ale k vlasti svého otce se stále hlásí a polynéský folklor propaguje leckde ve světě. Návštěvníkům festivalu se svou skupinou mimo jiné představil i typické válečné tance Haka.

Frankův tatínek byl český emigrant z Brna, maminka je Novozélanďanka. Třicetiletý Frank, který je rád, když ho někdo osloví „Františku“,  se nyní stará o folklor původních obyvatel ostrovní země, Maorů. V Rotorui vede hned pět souborů. „Naše hlavní vystoupení je Haka a bojové tance. Máme slavný rugbyový tým a světové šampiony All Blacks,“ připomíná František.

Františkův soubor představuje milostné a válečné tance i písně Maorů hned na třech přehlídkách - v Liptále, v Praze a v Červeném Kostelci. Festivaly si navzájem pomáhají a nabízejí kontakty, aby tak mohly zpestřit program a pozvat soubory i ze vzdálených poledníků a rovnoběžek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)