Soud zrušil odvolání ředitele, radní ho ale zpět nechtějí

Pardubice - Odvolaný ředitel svitavské obchodní akademie Jaroslav Klodner vyhrál soudní spor, do školy se ale přesto zřejmě nevrátí. Pardubický kraj ho odvolal loni v říjnu kvůli tomu, že si údajně neoprávněně vyplatil mimořádnou odměnu a předkládal zkreslené účetní dokumenty. Bývalý ředitel se obrátil na soud, který mu dal za pravdu, radní ho ale ve funkci nechtějí. Vzduchem teď létají trestní oznámení, která na sebe kraj a Klodner vzájemně podávají.

Jaroslav Klodner ve škole pracoval 12 let, potom ho radní kraje odvolali. Podle nich si neoprávněně vyplatil odměnu 25 tisíc korun a předkládal zkreslené účetní dokumenty. Soud ale teď jeho odvolání z funkce zrušil. „Soud prokázal, že důvod mého odvolání byl lživý. Teoreticky bych měl nastoupit do funkce ředitele, jakmile rozhodnutí nabude právní moci,“ říká Klodner.

S rozhodnutím soudu, se ale kraj nehodlá smířit. Chystá odvolání. „Pro mě bylo rozhodnutí soudu překvapivé. Samozřejmě doporučím radě, abychom se odvolali,“ prohlásila radní Jana Pernicová (ČSSD). Krajský úřad dokonce na Klodnera podal trestní oznámení a na jeho místo dosadil nového ředitele. Rozhodnutí soudu teď musí projednat rada kraje. Už teď je ale jasné, že bývalý ředitel Klodner se do funkce na začátku letošního školního roku nevrátí.

Odvolaný ředitel se proto také chystá podat trestní oznámení. Zároveň bude po krajském úřadu požadovat finanční náhradu. „Budu se bránit právní cestou,“ potvrdil. Celý spor tak bude pokračovat dál, tentokrát u krajského soudu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)