Sakrální turistika je na vzestupu

Tábor - Církevní turistika se stává novým fenoménem cestovního ruchu. Sakrální stavby, zejména pak poutní místa a kláštery, přitahují čím dál víc turistů. Týká se to nejen Prahy, ale například i řady míst v jižních Čechách.

Prohlídka kláštera v Milevsku trvá podle zájmu návštěvníků. Zpočátku je zdejší premonstráti prováděli sami. Teď přichází tolik návštěvníků, že jim pomáhají průvodkyně. „Je nás tady sedm bratří a pochopitelně z pastoračních důvodů nemůžeme všechno stihnout,“ vysvětluje premonstrát Jakub Karel Berka.  

I v Klokotech jsou na návštěvníky připraveni se vším všudy. Nabízejí dětský koutek, občerstvení, suvenýry, a dokonce i bezdrátové připojení na internet. Ani výklad pro cizince není žádný problém. „Otec Karel provádí v několika jazycích. Sám je Rakušan a jednou se ho lidé ptali: 'Kde jste se tak výborně naučil německy?'“ vzpomíná administrátor farnosti Pavel Zahradníček. 

Pro církevní turisty je v jižních Čechách hodně vhodných cílů. Někdo se u nich zastaví náhodou. Čím dál víc lidí si ale sakrální stavby vybírá záměrně. „I pro nevěřící mohou být tyto památky zajímavé svou architekturou, svou minulostí,“ říká turista Pavel Vlach. „Nejčastější dotaz návštěvníků u nás v infocentru se týká poutního místa Klokoty, popřípadě i návštěvy děkanského kostela na zdejším náměstí, ptají se ale i na menší kostelíky v okolí,“ uvádí Michaela Kalousková z Infocentra Tábor. „Zájem turistů je opravdu velký, takže nabídku pořád rozšiřujeme,“ dodává ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu Petra Jánská.  

Průvodců, tras a tematických okruhů zaměřených na církevní památky přibývá. Seznamy sakrálních staveb vhodných pro turistiku vznikají postupně v celé republice.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)