Obchvat Náchoda: Bude, nebo nebude?

Náchod - Už 16 let usiluje Náchod o stavbu obchvatu. V cestě mu stojí kritici projektu. Město má nyní v rukou platné územní rozhodnutí, tedy jeden z nejdůležitějších dokumentů pro stavbu, odpůrci se proti němu chtějí znovu odvolat - stejně jako už před dvěma lety. Kvůli obchvatu se prý zvýší hlučnost v okrajových částech města. Naopak sdružení, které stavbu podporuje, chystá další protestní blokádu. Vadí jim desítky tisíc aut, která denně projedou centrem města.

Obchvat by měl měřit více než šest kilometrů. Bez územního rozhodnutí ale město nemůže zahájit ani výkup pozemků. „Pokud takhle budeme pokračovat, tak prostě obchvat v Náchodě nebude nikdy,“ konstatuje starosta Jan Birke (ČSSD). Centrem města denně projede až dvaadvacet tisíc aut, včetně nákladních.

Podle kritiků obchvatu existují i jiné varianty, například vést dopravu v podzemí, pod Pražskou třídou. „Zatunelování by nebylo výrazně dražší,“ tvrdí jeden z odpůrců Michal Kudrnáč. To ale starosta Birke považuje za sci-fi. 

Odvolání proti vydání územního rozhodnutí bude řešit královéhradecký krajský úřad. 

Sdružení Obchvat Náchoda, které naopak stavbu podporuje, se už pomalu připravuje na další protestní blokádu hlavní náchodské silnice. Protestní akce se uskuteční zřejmě někdy na podzim. „Předpokládám, že to bude probíhat podobně jako minulé protesty, to znamená, že budeme chodit přes přechody,“ přiblížil František Rázl ze sdružení.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)