Arcibiskup Duka otevřel v Polné první církevní muzeum

Polná (Jihlavsko) - Pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka, po mši svaté otevřel v Polné na Jihlavsku první církevní muzeum na Vysočině i v Královéhradecké diecézi. Je umístěno v půdních prostorách a na ochozech nad hlavní lodí chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Chrám, který je národní kulturní památkou, prošel dvouletou rekonstrukcí. Na prohlídkové trase návštěvníci uvidí památné obrazy, plastiky, vzácné liturgické předměty, hudební nástroje, ale i dobově vybavený byt zvoníka.

Kostel bude pro veřejnost otevřen denně vyjma pondělí, a to celoročně. Budou tam dvě průvodkyně. Prohlídky ale nebudou možné při církevních obřadech. Zpřístupnění barokního chrámu bylo součástí projektu dotovaného Evropskou unií. Trval asi dva roky a stál kolem 44 milionů korun. Jeho součástí byly opravy chrámových střech, fasády, oken, dveří, schodišť, přístupových cest i vytvoření vnějšího osvětlení. „Náš chrám je perla Dietrichsteinů. Unikátní štuky, obrazy, architektura, ale hlavně unikátní živá farnost,“ uvedl děkan Zdeněk Krček.

Díky vytvoření prohlídkové trasy v kostele se návštěvníci dostanou i na ochoz chrámu. Nové expozice vznikly v dříve nevyužívaných sálech. Jeden z nich je zařízen jako úmrtní. „Jsou zde cínové historické rakve, které pocházejí z hrobky Žejdliců,“ uvedl Krček. „Pak je sál zařízený jako klenotnice, kde budou vystaveny unikátní liturgické nádoby - monstrance, kalichy, ciboria, liturgická roucha,“ dodal děkan. Cestou na věž lidé projdou také expozicí o polenských zvonech.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Otevření církevního muzea je součástí třídenních městských slavností, které mají připomenout 770. výročí první písemné zmínky o Polné. Slavnosti začaly včera v městském kině promítáním filmového dokumentu o městě. Dnes, po otevření muzea, vyšel ve 14 hodin historický průvod. Od 19:00 do 22:00 se lidé mohli zúčastnit komentovaných nočních prohlídek kostela doprovázených hudbou. Městské slavnosti potrvají do neděle.

Největší ze čtyř polenských kostelů byl vystavěn v letech 1700 až 1707 podle plánů italského mistra Dominika de Angeli na místě, kde předtím stával kostel Matky Boží existující již v první polovině 13. století.