Osvětová akce přibližuje netopýry lidem

Vlašim - Česko se i letos připojilo k Mezinárodní (dříve Evropské) noci pro netopýry. Veřejnost se tak během série osvětových akcí může dozvědět zajímavé informace o životě netopýrů, jejich výzkumu i ochraně. Právě v období od půlky srpna do poloviny září hledají tito savci svá zimoviště a je největší šance potkat je v přírodě. Akce je projektem ČSOP (Českého svazu ochránců přírody) s podporou Lesů ČR. Letos probíhá na 48 místech republiky.

Odborníkům se zdá, že lidé o netopýrech příliš mnoho nevědí, chtějí proto šířit osvětu nejen během netopýřích nocí. Nejčastější fámou například zůstává, že netopýr se zamotává do vlasů. „Netopýři mají velice dokonalý způsob orientace, tzv. echolokaci, rozlišují na velké vzdálenosti drobné detaily a nemají absolutně důvod se vám zamotávat do vlasů,“ vyvrátila domněnku Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů.

„Často nám lidé volají, že jim netopýr třeba vlétne oknem do domu. Pokud lidé nevědí, co mají dělat, tak toho netopýra zbytečně honí, ale stačí jen zhasnout a otevřít okna a netopýr si najde cestu ven,“ uvedla Jana Havelková, Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim.

Díky tomu, že pomáhají regulovat množství hmyzích škůdců, jsou tito okřídlení savci zákonem chráněni. Například netopýr vodní dokáže za sezonu ulovit až 60 tisíc komárů. „Na řadě míst už třeba je běžné, že při vydávání stavebního povolení se vyžaduje, aby na tom domě proběhl průzkum a aby tam byla navržená opatření pro ochranu netopýrů,“ dodala Schnitzerová. Přítomnost netopýrů v okolí dokáže odhalit ultrazvukový detektor, díky různým frekvencím odborníci například taky zjistí, o který ze 27 druhů přesně jde.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)