Dodávka vody bude po havárii obnovena kolem pondělní půlnoci

Praha - Kvůli havárii vodovodu na křižovatce pražských ulic Evropská a Pražský okruh může být bez tekoucí vody až 15 tisíc lidí. Havárie nastala v poli, na místě se objevilo šest velkých propadů zeminy, uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný. Dodávka vody by mohla být obnovena kolem pondělní půlnoci, většině lidí voda ještě teče, neboť vodovodní řad je z kopce, dodal mluvčí. Náhradní zásobování je přesto zajištěno pojízdnými cisternami.

Podle původních informací mohla havárie připravit o vodu asi 10 tisíc lidí v obcích na sever od Prahy, v samotném hlavním městě 5 tisíc obyvatel. Možná oblast bez vody je ohraničená ulicemi Evropská, Drnovská, Ruzyňská, U Prioru a U Silnice.

Pracovníci vodárenského podniku určili jako příčinu nehody pohyby půdy v místě vodovodu, které vytvořily tlak na potrubí a zapříčinily jeho prasknutí. Na místě havárie několik hodin tryskala na povrch voda rychlostí 1 000 litrů za sekundu, což je podle Pokorného značné množství. Prasklý vodovod o průměru 120 cm byl relativně nový, pochází z roku 2000.

Reportáž Markéty Černé (zdroj: ČT24)